Wat mag je wel en niet doen tijdens de zwangerschap?

Roken en drinken tijdens de zwangerschap

Er gaan nogal wat adviezen rond over wat je beter wel en niet kunt doen tijdens je zwangerschap. Maar wat is daarvan nou echt waar? Hieronder vind je een lijst van dingen waar je op moet letten.

Kattenbak verschonen

Je kunt het verschonen van de kattenbak tijdens je zwangerschap beter overlaten aan een ander. Wil je het toch zelf doen, doe het dan dagelijks en met handschoenen aan. Door de kattenbak dagelijks te verschonen verklein je de kans op groei van (en dus op besmetting met) de Toxoplasma gondii parasiet.

Tuinieren

In de tuin kan Toxoplasma of Listeria voorkomen. Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om tijdens het tuinieren handschoenen te dragen.

Ben jij iemand die juist helemaal tot rust komt zodra ze met haar handen in de aarde wroet? Geniet daar dan gewoon lekker van. En was na afloop je handen zeer zorgvuldig. Gebruik daarbij een nagelborsteltje om de ruimte onder je nagels goed schoon te maken.

Voedsel

Zorg voor een schone, koude koelkast (4-7 graden). Hierdoor krijgen bacteriën en schimmels minder kans. Fruit en groente was je voor het eten even onder stromend water (dus niet in een pan, want dan spoel je het niet weg). Voorgewassen sla uit een zakje kun je beter zelf ook nog even wassen.

Zie ook Wat wel en niet eten tijdens je zwangerschap.

Kinderboerderij

Veel zwangere vrouwen weten niet dat ze voorzichtig moeten zijn bij een bezoek aan een kinderboerderij. Je kunt beter uit de buurt blijven van geiten en schapen, helemaal als ze net jongen hebben gekregen. Ben je op de kinderboerderij geweest, was dan na die tijd zorgvuldig je handen. Zeker als je dieren hebt aangeraakt.

Heb je een of meer oudere kinderen die graag naar de kinderboerderij zouden willen, probeer dan te regelen dat ze met opa en oma of een andere moeder meegaan.

Verven tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen zullen willen verven tijdens de zwangerschap. Is het niet omdat ze verhuizen tijdens de zwangerschap, dan is het wel bij het voorbereiden van de babykamer.

Bij gebruik van verf op terpentinebasis komen er dampen bij die schadelijk kunnen zijn voor je kindje, maar ook voor jezelf. Gebruik daarom beter verf op waterbasis, ventileer erg goed of besteed de verfklus uit. Sowieso kun je beter niet een hele dag rondlopen in een huis waar geklust wordt met verf op terpentinebasis.

Bronnen

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*