Wat mag je wel en niet doen tijdens de zwangerschap?

Roken en drinken tijdens de zwangerschapEr gaan nogal wat adviezen rond over wat je beter wel en niet kunt doen tijdens je zwangerschap. Maar wat is daarvan nou echt waar? Hieronder vind je een lijst van dingen waar je op moet letten.

Kattenbak verschonen

Je kunt het verschonen van de kattenbak tijdens je zwangerschap beter overlaten aan een ander. Wil je het toch zelf doen, doe het dan dagelijks en met handschoenen aan. Door de kattenbak dagelijks te verschonen verklein je de kans op groei en dus op besmetting met de Toxoplasma gondii parasiet.

Tuinieren

In de tuin kan Toxoplasma of Listeria voorkomen. Je kunt op zich prima in de tuin werken, maar doe dit dan met handschoenen aan. Het gaat vooral om het vermijden van contact met aarde of zand.

Voedsel

Zorg voor een schone, koude koelkast (4-7 graden). Hierdoor krijgen bacteriën en schimmels minder kans. Fruit en groente was je voor het eten even onder stromend water (dus niet in een pan, want dan spoel je het niet weg). Voorgewassen sla kun je beter ook nog even wassen.

Zie ook Wat wel en niet eten tijdens je zwangerschap.

Kinderboerderij

Veel zwangere vrouwen weten niet dat ze voorzichtig moeten zijn bij een bezoek aan een kinderboerderij. Je kunt beter uit de buurt blijven van geiten en schapen, helemaal als ze net jongen hebben gekregen. Ben je op de kinderboerderij geweest, was dan na die tijd zorgvuldig je handen. Zeker als je dieren hebt aangeraakt.

Heb je een of meer oudere kinderen die graag naar de kinderboerderij zouden willen, probeer dan te regelen dat ze met opa en oma of een andere moeder meegaan.

Verven tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen zullen willen verven tijdens de zwangerschap. Is het niet omdat ze verhuizen tijdens de zwangerschap, dan is het wel bij het voorbereiden van de babykamer.

Bij gebruik van verf op terpentinebasis komen er dampen bij die schadelijk kunnen zijn. Gebruik daarom beter verf op waterbasis, ventileer erg goed of besteed de verfklus uit. Sowieso kun je beter niet een hele dag rondlopen in een huis waar geklust wordt met verf op terpentinebasis.

Bronnen

Over Moederweb 24 Articles
Veel artikelen op Moederweb zijn samengesteld met behulp van tips, ervaringen en suggesties van andere moeders. Wil jij ook bijdragen aan deze website? Samen weten we meer!

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*