Baby’s en slaap

Informatie en tips voor de eerste 12 maanden.

Een pasgeboren baby slaapt heel veel, gemiddeld wel 16 tot 20 uur per dag. Pasgeborenen leven in een ritme van slapen en eten. De eerste maanden slapen ze maximaal drie uur achter elkaar en worden dan wakker omdat ze honger krijgen. Een pasgeboren baby is maximaal een uur wakker voordat hij weer in slaap valt. Slapen is erg belangrijk voor baby’s. Tijdens de slaap worden er groeihormonen aangemaakt en ontwikkelen de hersenen zich. Terwijl de baby slaapt wordt er in het lichaampje hard gewerkt en dat kost energie. Het eerste jaar ontwikkelt je baby zijn slaapritme.

Slaapschema baby 3 maanden

Wanneer een baby zo’n drie maanden oud is, verandert het slaapschema. Baby’s beginnen steeds meer regelmaat te vertonen in hun slaap-waakritme. Overdag zal de baby ongeveer 3,5 tot 4 uur slapen verdeeld over verschillende dutjes. Het slapen ’s nachts gaat ook steeds beter, met een beetje geluk wordt de baby van 19u ’s avonds tot 7u ’s morgens steeds minder vaak wakker. Ze krijgen dus al gauw 12 uur slaap per nacht, maar wel gebroken. Voor de ouders is het ook fijn als de baby ’s nachts langer begint door te slapen, want na een paar maanden begint het slaapgebrek voor de ouders zijn tol te eisen.

Slaaptijden baby 6 maanden

Wanneer de baby een halfjaar oud is, zal hij genoeg hebben aan twee slaapjes overdag. De meeste baby’s slapen in de ochtend en in de middag een paar uurtjes. Wanneer een baby korte dutjes doet op een dag, kan het zijn dat hij vaker slaapt. In totaal slaapt de baby zo’n 2,5 tot 3 uur per dag. ’s Nachts gaat het slapen steeds beter, de baby slaapt steeds langer door. De meeste baby’s van een halfjaar oud kunnen ’s nachts 8 uur of langer doorslapen. Met het doorkomen van de tandjes kan je baby (tijdelijk) problemen krijgen met slapen.

Slaapritme baby 9 maanden

De baby is al aardig op weg een dreumes te worden en leert van alles: zitten, omrollen en kruipen. De baby heeft op deze leeftijd een vrij stabiel slaap-waakritme ontwikkeld. Overdag zal hij nog één of twee dutjes nodig hebben en ’s nachts kan hij de hele nacht doorslapen. Toch kan hij vanwege alle nieuwe indrukken van de dingen die hij leert, wat problemen krijgen met slapen. Baby’s beginnen namelijk ook te dromen en kunnen onrustig worden in hun slaap. Ook kunnen zij huilend wakker worden uit een nare droom. Het kan dan helpen een bedritueel aan te houden en een optimale slaapomgeving te creëren om het slapen te stimuleren.

Baby slaapt te veel

Slaapt je baby te veel? Meer dan hierboven genoemd wordt? In principe hoef je je daar niet direct zorgen om te maken. Net zoals ieder volwassen mens een ander slaapritme heeft, heeft een baby dit ook. Hoeveel slaap een baby nodig heeft is heel verschillend. Sommige baby’s slapen veel korter, andere langer. Zolang je baby tussen het slapen door gewoon vrolijk is en alert is, is er niets aan de hand. Een pasgeboren baby mag je maximaal enkele uren achter elkaar laten slapen, daarna moet je hem wakker maken voor een voeding. Hoe lang dit is verschilt per kindje, overleg dit met je kraamverzorgster of het consultatiebureau. Wanneer je kindje echter een halfjaar of ouder is, kun je hem rustig laten slapen. Maakt je baby overdag een vermoeide indruk of heb je het gevoel dat er meer aan de hand is? Dan kan het nooit kwaad dit eens te bespreken met de huisarts.

De optimale slaapomgeving

Er zijn een aantal dingen die je als ouders kunt doen om een gezond slaap-waakritme voor je baby te stimuleren:

  • Zorg voor een goede en stabiele kamertemperatuur: 18 graden Celsius
  • Leg de baby voor elk slaapje in zijn eigen bedje
  • Een warme kruik kan de slaap bevorderen
  • Maak de babykamer goed donker
  • Maak ’s nachts niet te veel licht wanneer je de baby voedt
  • Introduceer een bedritueel