Grotere voeten tijdens en na zwangerschap

grotere voeten zwangerschapKunnen je voeten groter worden door een zwangerschap? Ja dat kan! Je buik is niet het enige lichaamsdeel wat groter wordt tijdens je zwangerschap.

Ook je voeten kunnen veranderen en hoewel vaak aangenomen wordt dat deze veranderingen tijdelijk zijn, kan het ook voorkomen dat je voeten na de zwangerschap groter blijven.

Grotere voeten tijdens de zwangerschap

Er zijn verschillende oorzaken waarom je voeten tijdens de zwangerschap groter worden.

Vocht vasthouden

Je voeten kunnen tijdelijk dikker worden doordat je vocht vasthoudt. De klachten die je hierdoor ondervindt kun je wat verlichten door een koud voetenbad te nemen en je voeten zo vaak mogelijk omhoog te leggen (lekker op de bank).

Slappere banden

Maar er is nog een andere reden waarom je voeten kunnen groeien tijdens de zwangerschap. Het hormoon relaxine, wat ervoor zorgt dat de banden rond je bekken verslappen, heeft ook invloed op de banden en spieren in je voeten. Deze worden slapper waardoor de botjes in je voeten minder strak bij elkaar gehouden worden.

Tel daarbij op dat je tijdens een zwangerschap relatief veel in gewicht aankomt en je kunt je voorstellen dat je voeten wat kunnen “inzakken”

Je voeten groeien dus niet echt groter, maar worden van binnen wat “slapper”. Dit kan gebeuren vanaf het tweede trimester. Het kan dus zijn dat je merkt dat je schoenen gedurende het tweede trimester wat strakker gaan zitten.

Tips tijdens de zwangerschap

Zitten je schoenen niet lekker meer tijdens de zwangerschap? Koop dan een of twee paar goede schoenen die op dat moment lekker zitten. Met een beetje geluk is de oorzaak puur vocht en pas je binnen een maand na de bevalling weer in je oude schoenen.

Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je ervan uitgaan dat je voeten blijvend groter zijn geworden. Probeer niet koste wat kost je oude schoenen aan te trekken. Het dragen van te krappe schoenen kan een hoop voetproblemen veroorzaken en daar zit je echt niet op te wachten!

Voetklachten na zwangerschap

Heb je gedurende de zwangerschap grotere voeten gehad door het vasthouden van vocht, dan verdwijnen de klachten binnen een maand na de geboorte van je kindje.

Grotere voeten als gevolg van lossere banden in je voet zijn blijvend. Hierdoor kan het dus gebeuren dat je na de zwangerschap een halve tot een hele schoenmaat omhoog bent gegaan.

Blijf je, ondanks het dragen van een grotere maat schoenen, voetklachten houden, ga dan langs een podotherapeut. Vaak kan er met een kleine aanpassing veel bereikt worden. Een verkeerde stand van de voeten kan, zeker door de jaren heen, ook invloed hebben op je enkels, knieën en rug. Blijf er dus niet te lang mee doorlopen.

Steunzolen

Het kan zijn dat je wordt aangeraden om steunzolen te dragen. Dat kan een onprettig idee zijn; steunzolen zijn toch voor oude mensen? En kun je dan nooit meer leuke schoenen dragen?

Tuurlijk wel. Maar mocht je klachten ondervinden dan zul je merken dat het heel erg fijn is om een goed paar schoenen te hebben met goede zolen, waar je zonder klachten een flinke wandeling mee kunt maken.

Wat je zelf kunt doen

Bij lichte klachten kun je zelf eerst proberen of het helpt om een eenvoudige ondersteunende zool te dragen. Veel moderne schoenen bieden namelijk niet of nauwelijks goede ondersteuning voor je voeten.

Via Bol.com kun je onderstaande inlegzool bestellen die in vrijwel elke damesschoen past.

Bij aanhoudende klachten dien je uiteraard contact op te nemen met een podotherapeut. Dit kan tegenwoordig zonder eerst een verwijzing aan je huisarts te vragen.

2 Reacties op Grotere voeten tijdens en na zwangerschap

  1. Mijn voeten werden ook echt een maat groter tijdens mijn zwangerschap. Ik heb op het laatst alleen nog maar slippers gedragen omdat al mijn schoenen te klein werden. Gelukkig pas ik nu alles weer. Ik was even bang dat ik nieuwe schoenen zou moeten kopen.

  2. Mijn zus heeft nadat ze haar zoon heeft gekregen, ook een grotere schoenmaat overgehouden aan haar zwangerschap. Ze dacht dat dit alleen kwam doordat ze vocht vasthield, maar dat hoeft dus niet het geval te zijn. Ik zal haar dit artikel even doorsturen, bedankt!

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*