Termijnecho

termijnechoDe termijnecho is meestal de eerste echo die je krijgt.

Doel van de termijnecho is onder andere om vast te stellen hoe lang je al zwanger bent. De termijnecho vindt plaats tussen de 10 en 13 weken.

Deze echo kan over het algemeen uitwendig worden uitgevoerd en vaak kun je op verzoek een foto of zelfs een dvd meekrijgen voor in het plakboek van je kindje. Je krijgt tijdens de termijnecho meteen de uitslag te horen.

Waar wordt naar gekeken?

Een termijnecho geeft antwoord op (onder andere) de volgende vragen:

  • Is er een kloppend hartje te zien?
  • Heeft het kindje zich netjes in de baarmoeder genesteld? (in plaats van daarbuiten)
  • Is er sprake van een tweeling?

De termijnecho is een bijzondere ervaring. Vaak kun je voor het eerst je kindje echt in beeld zien. De meeste vrouwen nemen dan ook hun partner mee naar deze eerste echo. Voor mannen wordt de zwangerschap ineens een stuk echter wanneer ze een bewegend beeld hebben gezien van hun kindje.

Na een goede termijnecho is de kans dat het alsnog misgaat erg klein. Veel mensen besluiten dan ook om het grote nieuws te vertellen wanneer de uitslag goed is.

Inwendig of uitwendig

Meestal kan de termijnecho met behulp van een uitwendige echo worden uitgevoerd. Om een duidelijker beeld te krijgen op de echo kun je het beste met een volle blaas komen. Bij een uitwendige echo krijg je wat gel op je buik en gaat de echoscopist met een echo-apparaat over je buik heen.

Soms lukt het nog niet om via een uitwendige echo een goed beeld te krijgen. Via een inwendige echo kan men net iets dichter bij de baarmoeder komen, waardoor het vaak wel lukt. Hiervoor is het juist nodig dat je blaas leeg is. Men zal je daarom ook vragen om eerst even te plassen.

Een inwendige echo klinkt spannend, maar de meeste vrouwen vinden het in de praktijk erg meevallen. Het apparaat waarmee de inwendige echo wordt uitgevoerd is erg klein. Het heeft ongeveer de doorsnede van je wijsvinger. Ook hoeft het apparaat niet heel diep te worden ingebracht. Net binnenin je vagina is al voldoende. Het echo apparaat hoeft ook niet heftig heen en weer bewogen te worden om wat te kunnen zien.

Overigens kun je een inwendige echo altijd weigeren indien je er toch problemen mee hebt.

Uitgerekende datum

De ontwikkeling van alle baby’s gaat in het begin precies gelijk op. Men kan met een termijnecho dus heel nauwkeurig bepalen hoe ver je op dat moment bent. Aan de hand van de grootte van je kindje wordt bepaald wanneer je uitgerekende datum zal zijn. Dit is erg handig wanneer je een onregelmatige cyclus hebt. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt zal de uitgerekende datum van de termijnecho weinig verschillen met de datum die je zelf hebt uitgerekend op basis van je laatste ongesteldheidsdatum.

Na 14 weken volgt iedere baby zijn of haar eigen tempo. Bij een volgende echo wordt gekeken of je kindje qua groei “op schema” ligt. Hierbij mag hij best iets afwijken van het gemiddelde. Bij sterke afwijkingen wordt er verder gekeken of er meer aan de hand is. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, maar kan wel wat onrust geven.

Veel gestelde vragen

Kun je eerder een termijnecho krijgen bij bloedverlies en/of een miskraam?

Heb je vroeg in de zwangerschap bloedverlies en ben je erg ongerust dat het wel eens een miskraam zou kunnen zijn? Je kunt om deze reden vragen of je eerder een echo mag laten maken. Bloedverlies kan namelijk een voorteken zijn van een miskraam, maar het hoeft niet. In 50% van de gevallen blijft de zwangerschap “intact” zoals dat in medische termen heet. Maar een echo verandert niets aan de uitslag. Een echo kan wel meer duidelijkheid geven, maar soms ook (nog) niet.

Wanneer er sprake blijkt van een zwangerschap dan wordt er meestal een nieuwe afspraak gemaakt voor een termijnecho tussen de 10 en 13 weken.

Is een termijnecho hetzelfde als de combinatietest/nekplooimeting?

Nee, dit zijn andere onderzoeken die los staan van de termijnecho.

Wat zijn de kosten, gaan deze af van mijn eigen risico?

De kosten van een termijnecho vallen onder het basispakket en worden dus volledig vergoed door je zorgverzekering.

Kun je al zien of het een jongetje of een meisje wordt?

Nee, dit is op de termijnecho nog niet te zien. Het geslacht van je kindje kan vanaf ongeveer 16 weken worden vastgesteld.

Is een termijnecho verplicht?

Nee, een termijnecho is niet verplicht. Je beslist zelf of je deze echo wel of niet laat doen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*