Scheiden – Hoe vertel je dit aan je kinderen?

Verdrietige jongen
Hoe vertel je je kind dat julle gaan scheiden?

Het is waarschijnlijk één van de moeilijkste momenten in je leven: vertellen aan je kind(eren) dat je gaat scheiden.

Dit is iets waar je enorm tegenop kunt zien en misschien het liefst ook zo lang mogelijk uit zou willen stellen, maar uiteindelijk moet het toch gebeuren.

Er zijn een aantal punten waar je van tevoren rekening mee kunt houden om zo’n gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen.

Hoe kun je aan je kind vertellen dat jullie als ouders uit elkaar gaan?

Het gesprek waarin ouders hun kinderen vertellen dat ze uit elkaar gaan, wordt ook wel een ‘paraplugesprek’ genoemd.

De meeste mensen herinneren zich op latere leeftijd nog precies het moment dat hun ouders vertelden dat ze zouden gaan scheiden.

Hoe zorg je er nou voor dat zo’n gesprek zo goed mogelijk verloopt?

  1. Kies een goede plaats en een goed moment
  2. Vertel het samen
  3. Hou de kinderen centraal
  4. Spreek van tevoren af wat je wel wilt vertellen en wat niet
  5. Duidelijk zijn over de gevolgen
  6. Ruimte geven voor vragen

1. Een goede plaats en moment kiezen

Kinderen kunnen heel heftig reageren op het bericht dat hun ouders uit elkaar gaan. Zorg ervoor dat er tijd en ruimte is om emoties te uiten, te huilen en vragen te stellen.

Ook kan het zijn dat je kind in eerste instantie onverschillig reageert. Het nieuws moet even landen. Misschien wil je kind zich even terugtrekken en komt het pas later met een reactie.

Het is fijn als je op een plek bent waar dat allemaal kan. Thuis is meestal de beste plek om dit soort dingen te vertellen. Maar het kan ook bij (schoon)ouders of goede vrienden, mits jullie kinderen zich daar goed thuis voelen.

Meestal is het weekend het beste moment. Liefst vroeg op de dag. Er is dan gedurende de dag genoeg ruimte voor je kind om samen te praten, zich even terug te trekken of vragen te stellen.

2. Vertel het samen

Het is heel belangrijk dat jullie het, indien mogelijk, samen aan de kinderen vertellen. Jullie laten daarmee zien dat jullie wel uit elkaar gaan, maar dat jullie nog steeds samen de ouders zijn en samen beslissingen nemen.

De scheiding is daarmee een boodschap van jullie samen en niet iets wat de ene ouder de ander ‘aandoet’. Ze hoeven dus geen partij te kiezen.

Neem allebei evenveel aan het gesprek deel. Je kunt erg verdrietig zijn, maar realiseer je dat het in dit geval om de kinderen draait en niet om jou.

Heb je meerdere kinderen, vertel het aan alle kinderen tegelijk. Zo horen ze het van jullie zelf en niet van elkaar. Zeker bij oudere kinderen kun je hiermee extra spanningen tussen de kinderen onderling voorkomen omdat de één het eerder ‘mocht weten’ dan de ander.

3. Hou de kinderen centraal

Jullie gaan scheiden, maar in dit gesprek gaat het vooral om de kinderen en hun reactie op jullie scheiding. Vraag wat de kinderen ervan vinden. Laat merken dat je ze gehoord hebt.

Accepteer de emoties van je kinderen en reageer erop. Het kan moeilijk zijn om je kind erg emotioneel te zien, maar het is wel een normale reactie. Geef je kind de ruimte

Snap dat ze voelen wat ze voelen, zeggen als het klopt of als het niet klopt herstel het dan. Geef ruimte om erover te praten. Blijf zelf rustig en steun je kinderen.

4. Beslissen: wat wel vertellen en wat niet

Overleg van tevoren wat je wel en niet vertelt. Zo voorkom je onverwachte verrassingen en spanningen.

Hou het kort en algemeen, het is heftig nieuws dus maak het verhaal van jullie kant niet te lang. Pas het nieuws aan aan de leeftijd en laat details weg die ze nog niet kunnen begrijpen.

Je hoeft niet precies uit te leggen waarom je uit elkaar gaat. Je kunt het beter algemeen houden. Bijvoorbeeld dat papa en mama het niet meer gezellig hebben samen, of te veel ruzie maken. En dat jullie apart willen gaan wonen.

Laat de kinderen duidelijk weten dat het niet hun schuld is dat jullie uit elkaar gaan. De liefde voor hen gaat nooit over en ze hoeven niet te kiezen.

5. Duidelijk zijn over de gevolgen

Vertel duidelijk dat jullie definitief uit elkaar gaan en dat het niet verandert. Hiermee voorkom je dat jullie kinderen op hun manier er alles aan gaan doen om jullie bij elkaar te houden.

Vertel kort en bondig wat er gaat gebeuren: waar gaan de kinderen wonen of blijven ze in het huis, hoe vaak zien ze welke ouders, blijven ze op dezelfde school. Kortom: wat gaat er voor hen veranderen?

6. Ruimte geven voor vragen

Zorg dat er veel ruimte is om vragen te stellen. Geef ook aan dat ze altijd achteraf nog vragen mogen stellen als ze die hebben.

Soms kunnen je kinderen vragen stellen die je (nog) niet kunt beantwoorden. Geef dat dan ook eerlijk aan en laat weten dat je het antwoord zult geven zodra jij het weet.

Extra aandachtspunten

Hoe jullie samen omgaan met deze scheiding is een voorbeeld voor jullie kinderen. Ze hebben van jullie allebei steun en liefde nodig.

Er komt rondom een scheiding ook veel op jullie af. Het is dus logisch dat je het niet allemaal even perfect doet.

Probeer desondanks toch onderstaande (veelgemaakte) fouten te vermijden:

Negatief praten over de andere ouder
Jullie kind kan hierdoor in een loyaliteitsconflict terechtkomen en het gevoel krijgen te moeten kiezen voor één van jullie, ten koste van de ander.
Oplossing: probeer zo neutraal mogelijk te blijven.

In beslag genomen worden door je eigen emoties
Dit is begrijpelijk, maar je hebt een verantwoordelijkheid naar je kinderen toe.
Oplossing: Blijf je kinderen centraal stellen en vraag wat zij van de situatie vinden.

Onduidelijk zijn over de oorzaak
Kinderen voelen zich snel schuldig en gaan de oorzaak bij zichzelf zoeken.
Oplossing: vertel jullie kinderen dat scheiden iets is wat grote mensen doen en dat kinderen daar geen invloed op hebben. Laat duidelijk weten dat het feit dat jullie uit elkaar gaan niks te maken heeft met hun gedrag.

Enorm uitweiden over de oorzaak of de gevolgen
Het gesprek gaat dan vooral over de verhuizing of over de relatieproblemen, terwijl het over de kinderen moet gaan en hun reactie op het nieuws van de scheiding.
Oplossing: vraag de kinderen naar hun reactie en geef de ruimte om vragen te stellen.

De zielige stille ouder zijn tijdens het gesprek
Kinderen gaan dan vaak partij kiezen voor de zielige ouder en worden boos op de ander. Hiermee belast je je kinderen extra, bovenop het slechte nieuws van de scheiding.
Oplossing: Neem actief deel aan het gesprek en laat zien dat je goed voor jezelf kunt zorgen, ondanks je verdriet of boosheid. Je mag het natuurlijk wel benoemen hoe je je voelt, maar hou het kort, want het draait in dit gesprek om jullie kinderen.

Het ene kind eerder inlichten dan de ander
Hierdoor moet het ene kind een geheim bewaren en kan het andere kind het gevoel hebben minder speciaal te zijn of buitengesloten te worden.
Oplossing: vertel het alle kinderen tegelijkertijd.

Wanneer vertel je de kinderen dat jullie gaan scheiden?

Zodra de kogel echt door de kerk is wacht dan niet te lang. Kinderen hebben vaak meer door dan je denkt. Je hoeft niet alles afgerond en uitgedacht te hebben voordat je het vertelt.

Vertel het ook aan de omgeving

Laat aan je (schoon)ouders, opvang en school weten dat jullie uit elkaar gaan. Zij weten dan dat je kind momenteel door een lastige periode heen gaat en kunnen hier rekening mee houden. Ook kunnen ze je kind steunen als hij of zij het er even moeilijk mee heeft.

Handige tip

Een week mama - een week papa
Gratis inkijkexemplaar

Als twee ouders uit elkaar gaan dan is dat voor alle kinderen een heftige gebeurtenis.

Een scheiding zet hun vertrouwde wereld volledig ondersteboven.

Gelukkig kunnen jullie als ouders heel veel doen om de veerkracht van je kind te helpen herstellen.

Dit boek geeft antwoord op vragen als:

  • hoe vertel je de kinderen dat je gaat scheiden?
  • hoe kom je tot een goede omgangsregeling die past bij de leeftijd van je kind?
  • hoe ga je om met de boosheid en het verdriet van je kind?

Een (gratis) inkijkexemplaar van dit boek kun je hier vinden.


Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*