Ooievaarsbeet of engelenkus bij je baby

Een ooievaarsbeet of engelenkus kun je herkennen aan een of meer rode vlekken op het gezicht of in de hals van je baby. Hier lees je hoe deze vlekken ontstaan, of ze erfelijk of besmettelijk zijn. Of je ze moet behandelen en hoe lang het duurt voordat ze verdwijnen.

Wat is een ooievaarsbeet of engelenkus?

Dit zijn rode vlekken die te zien zijn door een (onschuldige) verwijding van fijne vaatjes in de huid van je baby. Ze komen vaak voor in de nek, op het voorhoofd, op of onder de neus en op de bovenste oogleden.

Je baby heeft er geen jeuk of pijn van. Verzorgen of behandelen van deze plekjes is niet nodig. De vlek(ken) worden in de loop van de tijd steeds lichter en verdwijnen uiteindelijk vaak vanzelf.

Wat is het verschil?

Een ooievaarsbeet of een engelenkus zijn eigenlijk hetzelfde. Alleen de plaats waarop ze voorkomen verschilt. Rode vlekken in de nek van je baby worden ooievaarsbeet genoemd. Deze naam is een verwijzig naar het fabeltje dat kindjes door de ooievaar gebracht worden. Het plekje in de nek zou een afdruk zijn van de snavel van de ooievaar.

Rode vlekken in het gezicht van je kindje worden engelenkus genoemd. In sommige culturen worden kindjes met dit soort vlekken heel bijzonder gevonden. Zij geloven dat deze kindjes gekust zijn door een engel.

Hoe ontstaan deze vlekken?

De vlekken ontstaan doordat de bloedvaatjes op deze plaatsen in de huid wat wijder zijn. De huid zelf heeft een normale kleur. Dit kun je zien door zachtjes op zo’n plek te drukken. De huid krijgt dan even haar normale kleur, totdat het bloed weer terugstroomt.

Is een ooievaarsbeet erfelijk?

Ooievaarsbeten komen bij ongeveer 1 op de 3 kinderen voor. Het zou goed kunnen dat het erfelijk is, maar daar is nooit echt onderzoek naar gedaan.

Zijn deze geboortevlekken besmettelijk?

Nee, deze vlekken zijn niet besmettelijk. Ze hoeven ook niet behandeld te worden. Je kindje heeft er geen last van.

Als je twijfelt of het een ooievaarsbeet is, vraag dan altijd je arts of consultatiebureau om advies.

Hoe lang blijven de vlekken zichtbaar?

De vlekken worden na verloop van tijd steeds lichter. Na een half jaar tot een jaar zijn de meeste vlekken veel lichter geworden of zelfs helemaal verdwenen.

Op momenten dat je kindje ziek is of zich inspant, bijvoorbeeld als het boos is of aan het poepen is, dan kunnen de vlekken tijdelijk wat feller rood zijn. Dit is omdat er dan meer bloed doorheen stroomt.

Vlekken in de nek blijven vaak langer zitten en zijn soms blijvend, maar hier valt al vrij snel haar overheen, zodat ze minder opvallen.

Verschil met andere geboortevlekken

Een ooievaarsbeet wordt vrij snel herkend door een arts. Hier hoeft verder geen onderzoek naar gedaan te worden.

Ze zijn makkelijk te onderscheiden van andere geboortevlekken:

  • Aardbeienvlek – rode, bobbelige vlek die echt duidelijk bovenop de huid ligt
  • Wijnvlek – deze heeft een dieper rode kleur dan een ooievaarsbeet. Een wijnvlek is blijvend
  • Archipelvlek/Mongolenvlek – een blauwgrijze vlek, komt vooral voor bij baby’s met een aziatische of negroïde achtergrond.

Ervaringen van moeders

“Even na de geboorte van onze jongste zag ik dat hij behoorlijk rode plekken had op zijn voorhoofd en onder zijn neusje. Ik schrok er eerst van, ik dacht dat hij zich enorm bezeerd had tijdens de bevalling. Gelukkig zei de verloskundige dat het om verwijde bloedvaatjes ging en dat het geen kwaad kon.”

“Mijn dochter had er twee: een boven haar mond en een kleinere in haar nek. Ze is nu 3. Die in haar nek is nu helemaal weggetrokken. Die boven haar mond is nog wel te zien, maar een stuk lichter dan eerst.”

“Onze kinderen hadden beiden een ooievaarsbeet. De oudste op zijn voorhoofd, die is nu helemaal verdwenen. Ik weet niet precies wanneer. Hij is nu 7 en de vlek is al een tijdje weg. De jongste is 5. Hij heeft er eentje in zijn nek en deze is nog steeds zichtbaar. Wel is de vlek wat lichter geworden. Je ziet hem niet, hij zit onder zijn haar. Ik vind het wel mooi. Het hoort bij hem.”

 

 

Over Moederweb 24 Articles
Veel artikelen op Moederweb zijn samengesteld met behulp van tips, ervaringen en suggesties van andere moeders. Wil jij ook bijdragen aan deze website? Samen weten we meer!

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*