Als je kind onderweg moet plassen

Met een volgepakte auto rijden jullie over de vierbaansweg. Net even gestopt voor een plaspauze en dan hoor je ineens “mama, ik moet plassen”.

Wat doe je dan? Wachten tot je een tankstation tegenkomt? Auto aan de kant? En wat doe je in noodsituaties?

Je wilt de je kind en de auto graag schoon houden, maar een kleintje dat moet plassen kan het meestal niet al te lang uitstellen. Gelukkig zijn er een aantal tips om het droog te houden.

Plaspauzes inlassen

Schoon en droog je vakantieadres bereiken begint met een goede voorbereiding.

Plan van tevoren de hele reis in, inclusief plaspauzes. Deel deze pauzes ook mee aan je kinderen. Oudere kinderen kun je van tevoren de route laten zien op de kaart en aangeven waar er pauze gehouden gaat worden.

Jongere kinderen kun je tijdens de rit laten weten dat er over 5 minuten een plaspauze aankomt. Als je kinderen een idee hebben wanneer de plaspauzes plaats zullen vinden dan geeft dat duidelijkheid en structuur. Dit is erg fijn voor hen.

Soms is een extra stop gewoon nodig

Het kan irritatie opwekken als je een kwartier na de vorige stop alweer aan de kant moet. Ja dat was niet de afspraak, maar probeer rustig te blijven, dan blijven de kinderen ook rustig.

Want soms is een extra stop gewoon nodig. Ook al is er even daarvoor nog geplast. Soms kun je ineens aandrang krijgen. En het is belangrijk om dan wel te gaan plassen. Te lang de drang om te plassen negeren kan namelijk blaasonsteking geven. En dat geeft meer narigheid.

Handige tips voor onderweg plassen

Heb je nog kleintjes die kort geleden nog wel eens een ongelukje hebben gehad met plassen? Neem dan altijd 1 of 2 schone kledingsetjes mee in een apart tasje.

Sommige ouders trekken hun kind voor de gelegenheid een luierbroekje aan. Het verschil met een gewone luier is dat je een luierbroekje gewoon als een echte onderbroek aan en uit kunt trekken.

Je kind kan zo dus zelf het luierbroekje tijdens een plaspauze naar beneden doen en na die tijd weer omhoog trekken. Bij een gewone luier is dit lastiger. En niet elke plasgelegenheid heeft een schone aankleedtafel waarop je kind kan liggen.

Let op: niet elk kind wil nog in een luier plassen! Deze kinderen zijn bang om vies te worden en zullen alles op alles zetten om toch op een toilet te kunnen plassen. En dat is op zich niet zo gek. Zou jij graag onderweg in een luier willen plassen? Stoppen bij een toilet is dan de oplossing. Of in de auto plassen.

Plassen in de auto

En soms sta je vast in een file. Of het duurt nog minstens 10-15 minuten voordat je de eerste stopmogelijkheid tegenkomt. En je kind heeft hoge nood. Wat nu?

Op zo’n moment kun je ervoor kiezen om je kind in de auto te laten plassen.

Voor jongens is dat vrij makkelijk. Zij kunnen plassen in een leeg flesje. Na afloop draai je de dop erop en zodra je bij een prullenbak komt gooi je het flesje weg.

Voor meisjes kun je een opvouwbaar urinaal (voor vrouwen) aanschaffen. Neem daarnaast ook wat wc-papier of een washandje mee voor het droogdeppen.

Plassen in de berm

Zijn er onderweg plekken waar je geen fatsoenlijk toilet tegenkomt? Dan kun je je kind van nood in de berm laten plassen.

Voor jonge kinderen kan ‘wildplassen’ nog erg lastig zijn. Voor hen is het handig om een afsluitbaar reispotje mee te nemen. Je kind kan dan zittend plassen en het verschil met een gewoon toilet is daardoor ook niet zo groot.

Indien mogelijk kun je er thuis alvast even mee oefenen, zodat je kindje alvast aan het reispotje gewend is.

Grotere kinderen kunnen zelfstandig of met een beetje hulp in de berm plassen. Wanneer je aan de bermkant beide autodeuren open zet kunnen ze tussen beide deuren hurken of staan om te kunnen plassen. Zo heeft je kind privacy tijdens het plassen.

Heb jij nog handige tips om kinderen onderweg te kunnen laten plassen? Laat het hieronder weten!

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*