Als je kind jaloers is op de nieuwe baby

Jaloers op babyHet is voor kinderen niet altijd even makkelijk wanneer er een broertje of zusje bij komt. Jonge kinderen denken nog dat de wereld om hen draait. Daardoor kan het als een enorme schok voelen wanneer mama opeens minder tijd heeft, maar wel een groot deel van de dag met een nieuw kindje zit te knuffelen.

Hoe heftig dit voor je oudere kind is kun je vergelijken met de volgende situatie: ineens heeft je man een nieuwe vrouw meegenomen naar huis. Je moet toezien hoe hij constant met haar zit te knuffelen en lieve woordjes tegen haar zegt. En dit gaat allemaal ten koste van jou. Hoe zou jij je hierbij voelen?

Het is dus heel normaal wanneer je merkt dat je peuter of dreumes verdrietig of boos reageert. Het kan zelfs gebeuren dat je kind de baby pijn wil doen of zegt dat de baby weg moet.

Dit kan heel vermoeiend en verdrietig zijn voor jou als moeder. Je bent zelf ook bezig om je draai te vinden in de nieuwe situatie en kunt je soms wanhopig voelen wanneer je het gevoel hebt beide kindjes tekort te doen.

Hieronder vind je een flinke lijst van tips van andere moeders om je kind te helpen om te gaan met jaloerse gevoelens naar de baby toe. Pak eruit wat bij jullie past!

Speciaal voor de kraamtijd

Zorg van tevoren voor een cadeautje wat je kunt geven zodra de baby geboren is. Dit kun je geven wanneer je oudere kind de baby voor het eerst ontmoet. “Kijk, de baby heeft ook een cadeautje meegenomen voor jou!”

Vraag (indien nodig) je kraamvisite om eerst je oudere kindje te begroeten en dan pas over de baby te beginnen.

Probeer zoveel mogelijk het normale ritme aan te houden. Gaat je oudere kind normaal gesproken naar de peuterspeelzaal of de opvang? Laat dat dan zo veel mogelijk doorgaan zodat je kind merkt dat niet alles op zijn kop staat en veel normale dingen gewoon doorgaan.

Algemene tips

Laat je oudere kind weten dat de baby heel veel van hem houdt en het fijn vindt om hem als grote broer te hebben.

Laat ook weten dat jij heel erg veel van je oudere kind houdt. Je bent waarschijnlijk veel tijd kwijt met het verzorgen en voeden van de baby. Probeer met kleine dingen te laten weten dat je het fijn vindt dat je kind er is. Door bijvoorbeeld een aai over zijn bol, een kus of een knuffel.

Betrek je oudere kind bij het verzorgen van de baby. Laat hem spullen aangeven, de luier weggooien, etc. Geef ook aan dat je het fijn vindt dat jullie samen bezig zijn.

Geef je kind een eigen pop/knuffel om te verzorgen, dan kan hij nadoen wat jij met de baby doet.

Het zal vaak voorkomen dat je kind aandacht wil, maar dat hij moet wachten omdat je met de baby bezig bent. Laat merken dat het ook af en toe andersom is. Huilt je baby en ben je net met je oudere kind bezig? Vertel de baby dan dat hij deze keer even moet wachten en dat je komt zodra je klaar bent met je oudere kind.

Zorg voor momenten dat je oudere kind jou even helemaal voor zichzelf heeft. Bijvoorbeeld als de baby slaapt of als je partner thuis is. Ga samen iets doen wat hij leuk vindt, bijvoorbeeld voorlezen, samen in bad, knutselen, iets bakken of even de deur uit.

Kun je zelf nog niet weg? Vraag anderen (papa, opa, oma, etc.) om wat leuks te doen met je oudere kind. Even eruit en de volle aandacht krijgen doet wonderen! En na afloop wil jij natuurlijk erg graag van hem horen hoe het geweest is.

Heb je een zogenaamde “plakbaby” die de hele dag bij mama wil zijn? Met een draagdoek is je baby lekker dicht bij jou in de buurt en heb je je handen vrij om wat leuks met je oudere kind te gaan doen.

Borstvoeding

Het kan pittig zijn, een baby die nog vaak aan de borst moet en een ouder kind wat op dat moment op een negatieve manier aandacht gaat vragen. En jij kunt geen kant op met een baby aan je borst… Deze tips helpen je uit de brand:

Stel een speciaal kratje met leuk speelgoed samen waar alleen mee gespeeld mag worden tijdens het voeden. Zo wordt het voeden voor je oudere kind ook een speciaal en fijn moment. Kijk ook eens op Marktplaats of bezoek een Speel-o-theek om voor weinig geld regelmatig iets “nieuws” in huis te kunnen halen.

Houdt je kind van voorlezen? Zodra je baby wat beter uit de borst drinkt heb je 1 hand vrij en kun je dit heel mooi tijdens het voeden doen. Zo wordt het voeden een knus moment voor jullie drietjes.

Ook kun je je oudste tijdens het voeden naar de tv laten kijken of met de iPad/tablet laten spelen. Er zijn speciale hoesjes te koop voor tablets en iPads waardoor deze op de grond kunnen vallen zonder stuk te gaan.

Neem na het voeden ook even lekker je oudere kind op schoot voor een knuffel.

En dan nog dit

Een jaloers kind kan door zijn gedrag soms het bloed onder je nagels vandaan halen. Maar bedenk goed dat je kind er niet op uit is om jou te pesten. Het gaat hier niet om jou. Je kind voelt zich bedreigd door de nieuwe baby en is bang om zijn plek te verliezen.

Wanneer je kind rond de 2 jaar is komt daar nog bij dat het zijn eigen stappen naar onafhankelijkheid aan het zetten is. Je kind leert “nee” te zeggen en dit kan voor ruzietjes tussen jou en je kind zorgen. Zijn er op een dag te veel van die ruzies, dan kan een kind zich onveilig gaan voelen. Helemaal wanneer er een baby is waar mama wèl de hele tijd lief tegen doet…

Je kind wil graag je aandacht en gaat zich zo gedragen dat jij hem wel aandacht móet geven, juist op die momenten dat jij met de baby bezig bent. Bijvoorbeeld door te “zeuren” of gevaarlijke dingen te doen. Jullie lopen het gevaar hierdoor in een negatieve spiraal te komen. Een spiraal waarbij je kind negatieve aandacht krijgt, daardoor onzekerder wordt, nog meer moeilijk gedrag gaat vertonen enzovoort.

Hoe kom je nu uit deze spiraal? Probeer je kind zo veel mogelijk lichamelijke aandacht te geven. Wanneer je een baby erbij krijgt verandert het lichamelijke contact met je oudere kind (knuffelen, tillen, op schoot bij mama) vaak in contact via praten. En als je kind steeds fratsen uithaalt dan praat je niet zo vrolijk meer tegen je kind (“nee, niet doen”, “hou daar eens mee op”, etc).

Je kind moet leren om met deze gevoelens van jaloezie om te gaan. Dit lukt makkelijker wanneer een kind zich veilig voelt. Het is dus erg belangrijk om voor momenten te zorgen dat je er even helemaal alleen voor hem bent. Probeer te zorgen voor tijd samen, zonder dat je kind daarom hoeft te vragen. Hierdoor nemen onzekerheid en jaloezie af.

Verder is de komst van een volgende baby vaak juist het moment waarop een ouder kind wat meer naar de partner trekt, omdat deze (meestal) wat minder met de baby bezig is en dus wat meer tijd over heeft. Dit kan dus voor je oudste een mooie tijd zijn om wat meer naar papa toe te trekken.

Probeer te zorgen voor tijd samen met je kind, zonder dat je kind daarom hoeft te vragen. Hierdoor nemen onzekerheid en jaloezie af.

Gun je kind de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Na een tijdje gaat het vanzelf beter! Ook al zullen ze elkaar nog vaak in de haren blijven vliegen. Gebruik de komende tijd om je oudere kindje de zekerheid te bieden dat je nog steeds van hem houdt en dat hij ook nog steeds aandacht verdient.

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*