Hond wegdoen om de kinderen

vieze hond

Je hond wegdoen om de kinderen? Dat doen alleen mensen die eigenlijk nooit echt van hun hond gehouden hebben. Dacht je. Want toen je koos voor een hond kon je je het niet voorstellen dat je jouw hond ooit om die reden weg zou willen doen.

Soms ving je via-via wel eens een dergelijk verhaal op. Of heb je in je omgeving wel gemerkt dat mensen anders met hun huisdier omsprongen zodra er kinderen kwamen, maar dat zou jou niet gebeuren.

Maar dan komen er kinderen

En dan staat je wereld op zijn kop. En al snel vraag je je af wat jou in hemelsnaam bezield heeft om een hond te nemen. Wat ooit een goede beslissing leek is nu iets geworden waar je spijt van hebt als haren op je hoofd. En over haren gesproken…

Haren

Haren, haren en nog eens haren. Ineens kom je erachter dat je hond dagelijks honderden haren verliest die echt óveral liggen en blijven plakken.

Voordat er kinderen waren borstelde je je hond regelmatig en trok je gewoon één keer per dag de stofzuiger door het huis. Klaar. Maar zodra je jonge kinderen hebt ligt dit even anders. Voor rechtop lopende volwassenen kan de vloer dan wel schoon genoeg zijn, maar voor kruipende kinderen met natte handjes die van alles in hun mond stoppen is een vloer nooit schoon genoeg.

Hoe veel je ook stofzuigt, er blijven altijd haren rondwaaien en die blijven plakken aan de kleren, aan de handjes en je moet regelmatig haren uit kleine mondjes vissen.

Blaffen

En wat lijkt je hond ineens veel te blaffen. Net als je kind ein-de-lijk slaapt slaat de hond aan. “Waah” – kind wakker. Niet weer! En je zou net die stapel was gaan wegwerken of eten koken.

Uitlaten in de regen

Weer of geen weer, de hond moet er enkele malen per dag uit. En jonge kinderen kun je niet alleen thuislaten, dus die zul je mee moeten nemen. En als jullie dan terugkomen is de hond zeiknat, schudt zich uit, de modderspetters vliegen tegen de muren, overal afdrukken van natte poten over de vloer, overal natte plekken daar waar de hond is gaan liggen.

Dit kun je enigszins voorkomen door de hond als een scheidsrechter continu terug naar de mand te dirigeren, maar heb je daar tijd (en energie) voor?

Meer viezigheid

Bleef het maar bij vieze poten en modderspetters…

“Onze hond is tijdens het uitlaten continu op zoek naar kattenpoep. En dat ligt dus overal. Ik laat hem altijd aangelijnd uit en probeer er goed op te letten dat ie niks opvreet, maar het komt regelmatig voor dat ie het zo snel naar binnen werkt dat ik het niet kan voorkomen. En de uren daarna stinkt hij zó enorm uit zijn bek! En eenmaal thuis snuffelt ie met dezelfde snuit vrolijk aan de speen van de jongste.”

“Als we die van ons niet regelmatig los laten lopen kan ze haar energie niet kwijt en wordt ze ontzettend vervelend. Dus we laten haar 3x per week los in een bos hier in de buurt. Soms ligt daar een dood dier en daar gaat ze dan in rollen. Echt zó smerig! Daarna moet ze helemaal gewassen worden want die stank is niet te harden en bovendien ben ik bang dat de kinderen er ziek van worden.”

“Hier zitten veel teken. In de zomermaanden is het echt heel erg en pluk ik er na elke wandelbeurt een stuk of 5 uit zijn vacht. Soms zie ik ze uren later nog lopen. Het griezelt me toe, die beestjes. Ik ben bang dat ze op de kinderen terechtkomen. Ik weet wel dat ze ze met buitenspelen ook kunnen oplopen, maar wil graag elke risico vermijden.”

“Overal kwijl, er hangen continu slierten uit zijn bek. Het is geen afwijking, het hoort bij dit ras. Mijn man en ik weten de kwijlslierten handig te ontwijken, maar de kinderen hebben het regelmatig op hun kleding zitten en er liggen ook dikke druppen op de grond. Ik vind het zo vies!”

Aandacht

En dan die momenten dat je ein-de-lijk op de bank neer kunt ploffen en even 10 minuten geen gepluk aan je lijf hebt, geen kind op schoot. En daar is ie dan, je hond, die aanvoelt dat jij nu wel even tijd hebt om hem lief te aaien, net als vroeger, héél even maar. Hij legt zijn kop al op je schoot of erger nog: begint opdringerig met zijn neus onder je arm te duwen.

Conflicten

Het wordt nog lastiger wanneer jij en je partner er een andere mening op nahouden over de hond.

“Ik heb nooit gekozen voor een hond, maar mijn man had er al eentje. Het is echt zijn beste vriend maar in mijn ogen is het een behoorlijk verwend en slecht opgevoed beest. Hij sliep zelfs bij mijn man op bed! Toen we gingen samenwonen heb ik duidelijk aangegeven dat er in onze slaapkamer absoluut geen plaats is voor een hond. Maar zoals ik er nu over denk zou ik willen dat hij ook niet meer in de kamer komt. Ik schaam me voor de visite met al die haren in huis. Er valt gewoon niet tegen schoon te maken. Maar mijn man vindt dat hij al genoeg concessies heeft gedaan. Ik krijg met de dag een grotere hekel aan dat beest en ook aan mezelf.”

Hond wegdoen of niet?

Na bovenstaande gelezen te hebben kun je je afvragen wat je in hemelsnaam nog met je hond moet. Maar wegdoen is ook zowat, want diep van binnen weet je wel dat het eigenlijk niet aan je hond ligt. Hij is niet veranderd, de situatie is veranderd. Hij is gewoon dezelfde hond als daarvoor en jij ergert je (om begrijpelijke redenen) stukken meer aan zijn gedrag.

“Ik wil niet zo’n moeder zijn die de huisdieren wegdoet omdat er kinderen gekomen zijn. Ik heb ooit voor die verantwoordelijkheid gekozen en wil die dan ook nemen, al valt het me momenteel wel zwaar.”

Schuldgevoel

Je kunt je schuldig voelen omdat het voelt alsof je minder van je hond bent gaan houden, misschien zelfs wel een hekel aan hem hebt gekregen en wel eens met de gedachte speelt om hem weg te doen. Want zoiets doe je toch niet? Of toch wel?

Je zult er versteld van staan als je zou weten hoeveel mensen hun huisdier om deze reden weg hebben gedaan. En nog veel meer mensen lopen met de gedachte rond maar ondernemen geen actie. Omdat ze zich schamen, of omdat ze twijfelen en het niet zeker genoeg weten om een knoop door te hakken. Je bent dus niet alleen.

Het is niet raar dat je deze gevoelens hebt. Zaken als slaaptekort en veel minder tijd voor ontspanning zorgen er ook voor dat je lontje een stuk korter is dan toen er nog geen kinderen waren.

Schuldgevoelens kosten energie, maar zijn deze gevoelens terecht? Oké, de hond krijgt minder aandacht dan vroeger, maar lijdt daar niet echt onder. Een hond past zich aan aan de situatie. Waarschijnlijk heb je zelf meer last van de hoge eisen die je aan jezelf stelt als het gaat om de verzorging van je huisdieren. Je mag die best wat bijstellen en minder bang zijn voor het eventuele oordeel van anderen. Je kunt het niet allemaal perfect doen, goed is ook genoeg.

Over het grote geheel bekeken (denk bijvoorbeeld aan zwerfhonden of andere erbarmelijke omstandigheden waarin veel honden wereldwijd verkeren) is het echt geen ramp wanneer je hond eens een periode wat minder vaak en lang wordt uitgelaten of af en toe wat gemopper over zich heenkrijgt. Hij krijgt echt wel weer meer aandacht zodra daar meer tijd voor is.

Het wordt beter

Vroeger was de hond leuk, nu niet. Dit komt vooral doordat jonge kinderen een zware wissel op jou (en je relatie) trekken. Ze noemen de eerste jaren met jonge kinderen niet voor niets de tropenjaren. Het wordt dus beter. Misschien zelfs wel weer zo leuk als vroeger. Of leuker, omdat je je kinderen op een gegeven moment ook meer bij de hond kunt betrekken.

“Tegen alle moeders die nu met deze gevoelens worstelen wil ik zeggen dat het echt beter wordt, echt! Ik had echt zo’n enorme hekel aan onze Jack Russell, heb regelmatig op hem lopen schelden en heb soms gewenst dat ie onder een auto zou lopen zodat ik geen beslissing hoefde te nemen om hem weg te doen…

Ik kon me niet voorstellen dat ik hem ooit weer leuk zou gaan vinden, maar toen de kinderen naar de basisschool gingen merkte ik op een dag dat ik het weer leuk vond om met hem te wandelen. En nu zou ik hem voor geen goud willen missen!”

Praktische tips

Dan hieronder nog wat praktische tips van andere moeders om het allemaal wat makkelijker te maken:

“Toen onze kinderen rond gingen kruipen hadden we een “haarvrije zone” in huis. We hadden de woonkamer zo ingericht dat we met 2 banken en een tafel een vierkant gebied afsloten. Hier konden onze kinderen rustig kruipen zonder meteen onder de haren te zitten.”

Indien je daar de ruimte voor hebt kun je ook een van de (kinder)kamers boven als speelkamer inrichten. Zo kunnen de haren lekker beneden blijven liggen en kunnen je kinderen boven op de grond spelen.

“Neem een robotstofzuiger! Het is even een investering, maar als je het vergelijkt met de kosten van een schoonmaakster die 2x per dag zou komen stofzuigen (ja dat is bij onze hond echt nodig) dan heb je hem er zo weer uit. Ik zette hem aan terwijl ik zat te voeden, dan kon mijn dochter daarna mooi op de schone vloer spelen.”

“Wij hebben een tijd lang 2x per week een uitlaatservice laten komen voor onze Duitse herder. Zo kreeg hij beweging en had hij contact met andere honden. Zelf liepen we alleen een blokje rond.”

Besteed taken uit die je veel tijd of energie kosten. Denk hierbij aan vachtverzorging of uitlaten. Plaats een oproep in een plaatselijk blad. Er zijn mensen die zelf geen hond hebben, maar wel graag af en toe eens een flinke wandeling zouden willen maken.

Indien mogelijk, probeer dan enkele malen per week je hond een flinke borstelbeurt te geven. Dit scheelt haren in huis en versterkt jullie band.

Bij het verharen van de wintervacht kan het handig zijn om een afspraak te maken bij een trimsalon bij jou in de buurt. Bij een was- en knipbeurt worden vaak enorm veel haren verwijderd. Bovendien krijg je een heerlijk schoongewassen hond mee naar huis.

Slaat je hond steeds aan zodra er folders of post bezorgd worden en stoort dit de kinderen in hun middagslaapje? Plaats tijdelijk een brievenbus aan het begin van je voortuin.

Blaft je hond naar voorbijgangers? Doe dan de gordijnen naar de straat dicht terwijl je kinderen hun middagdut doen. En zet de radio of tv zachtjes aan zodat geluiden vanaf de straat minder goed hoorbaar zijn.

De voordelen van een hond

Doordat je min of meer gedwongen bent er een aantal keren per dag op uit te trekken krijgen jij en je kinderen je meer buitenlucht en lichaamsbeweging dan wanneer er geen hond geweest zou zijn.

Probeer bij het wandelen eens wat anders dan wandelwagen of buggy. Een klein kind kan in de draagzak zodat je beide handen vrij hebt. Een ouder kind kan op een (loop)fietsje zodat het tempo wat hoger komt te liggen.  En met oudere kinderen kun je een flinke boswandeling maken of naar een open veld zodat ze de hond kunnen vermaken door bijvoorbeeld met een bal te gooien.

Een hond geeft meer rommel in huis, maar bespaart je ook werk doordat hij na het eten de vloer rond de eettafel mooi schoonmaakt.

Zie je hond als een mogelijkheid om even aan de drukte thuis te ontsnappen en trek er samen op uit voor een flinke wandeling. Koop eventueel een rollijn als je hond niet los kan lopen, zo hoef je niet steeds op hem te wachten als hij ergens aan snuffelt.

Het hebben van een huisdier heeft positieve invloed op jullie gezondheid. Het aaien van een huisdier heeft een ontspannend effect op de hartslag en op de bloeddruk. Kinderen die opgroeien met een hond voelen zich vaak veiliger, hebben meer zelfvertrouwen en ontwikkelen zich beter op diverse gebieden. (Bron: LICG).

En als je het voorlopig niet kunt opbrengen om je hond wat aandacht te geven in de vorm van een aai of een knuffel dan willen je kinderen dat vast wel in plaats van jou doen.

Herkenbaar?

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je hond momenteel teveel is in jullie huis? Hoe los jij het op, heb je tips voor andere moeders? Laat het hieronder weten!

5 Reacties op Hond wegdoen om de kinderen

 1. Leuk artikel, wij hebben een dreumes van bijna 14 maanden en 3!!! Jackrussels. Onze sreumes kan inmiddels goed lopen maar buiten nog te instabiel voor tegels stoepjes hobbels en bobbels. Ook echt afstanden lopen zoals je met een hond een blokje om gaat lukt nog niet. Daarbij komt dat er een heel groot eneegie verschil zit tussen de 3 honden. Oudste zou het stap tempo van onze dreumes heerlijk vinden. De jongste wil liefste rennend dat rondje doen. Persoonlijk zou ik nooit meer 3 honden tegelijk willen. Los van een kind erbij vind ik dat een ramp. Zeker door het energie (en leeftijd) verschil maar ook omdat het best irritant is met 3 lijnen te lopen. Het zijn jacks dus keurig netjes rustig naast elkaar lopen? Uhhh no way… andere honden die voorbij komen met rust laten… uhhh no way….
  Met kinderwagen/buggy gaat t prima hoor maar andere honden die voorbij komen blijft gewoon ronduit klote (sorry)
  Wil weer vaker gaan wandelen met dreumes in de buggy en honden erbij en hoop daarmee snel zelf wat relaxter te worden want mijn onrust en frustratie helpt natuurlijk ook voor geen meter.
  Maar ik hou zoveel van onze boefjes dat echt geen haar op mn hoofd er aan denkt ze weg te doen.
  In huis heb ik een deel van de woonkamer zitkamer deel afgeschermd zodat onze dreumes lekker vrij kan spelen en rondstappen zonder gevaar van de hondjes erbij. Andersom net zo goed de reden dat de hondjes vrij kunnen lopen bij de eettafel deel keuken enzo. Zo zijn beide vrij in beweging en veilig. En kan ik ook gewoon rondlopen voor huishouden of rustig thuiswerken.
  Enige nadeel is dat wij constant over het kubusspeeltafeltje heen moeten stappen om van ene kant naar andere kant te gaan.
  Wil daarvoor nog wat gaan bedenken maar is nog niet zo makkelijk.

  Hoe pakken jullie dit practisch aan om vrijheid en veiligheid beide te kunnen behouden voor zowel kind als hond(en)?

 2. Geen honden hier, maar wel twee katten (1 maine coon en 1 vuilnisbakje) die regelmatig ruzie hebben. Dan schreeuwen ze de boel bij elkaar en trekken hele plukken haar bij elkaar uit en ze zijn zo ontzettend lomp! Er sneuvelt regelmatig wat. Ik denk erover om de maine coon weg te doen. Dan kan het vuilnisbakje naar buiten (de maine coon mag niet naar buiten omdat ik bang ben dat ie gejat wordt). Maar ik ben er nog niet over uit, wie heeft tips?

 3. Hallo
  Ik ben juist bevallen van een jongetje hij is een week oud. En we hebben een Stafford thuis die 11maanden is dus een grote puppy nog. Heb hem altijd lastig gevonden en druk. Maar nu met de kleine erbij kom ik er onnozel van geen moment rust en is lastig alsk borstvoeding geef. Ons huisje is dan ook klein dus wel wat lastig. Hij luistert niet echt je moet van je keuze maken tot dat het doordringt bij hem. Hij komt dan altijd druk snuffelen als ik men kindje aan de borstvoeding is echt niet leuk.
  Men vriend ziet de beest enorm graag hij ligt bij hem in bed en in de zetel dingen die ik totaal niet leuk vind. Ook hij gaat niet gaan wandelen ermee. Ik zou graag willen dat hij weg was zou dan minder stres hebben en me minder druk moeten maken. Maar men vriend wilt dit niet 😩 ik weet niet wat te doen?

 4. Wie wilt mn mechelseherde van 4.5 jaar oud is heel waaks blaft niet luistert heel goed naar zn commando’s goed getrainde hond heeft pakwerk gedaan Ik heb er geen tijd meer voor hem met pijn en verdriet moet ik hem weg doen wegens mn werk

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*