Hoe laat je je baby boeren na een voeding?

Waarom moet je je baby laten boeren na een voeding? Baby’s slikken tijdens de voeding wat lucht in. Door te boeren kan je baby deze lucht kwijtraken.

Gebeurt dat niet, dan kan dit pijn gaan doen. Hierdoor kan je kindje gaan huilen, meer gaan spugen of enige tijd later last krijgen van krampjes. Ook slapen gaat niet of nauwelijks met een maagje vol lucht.

Sommige baby’s boeren alleen aan het eind van een voeding. Andere baby’s moeten halverwege ook even wat lucht kwijt. Omdat dit prettiger voelt en om plaats te maken voor extra voeding.

Een handig moment om tussendoor even een boertje te laten is bijvoorbeeld bij het wisselen van borst.

Krijgt je kindje geen borstvoeding, dan kun je hem natuurlijk ook even rechtop houden halverwege het flesje.

Signalen

Je hoeft hier niet heel strikt in te zijn, ga vooral op je eigen gevoel af. Soms zit een boertje al wat eerder in de weg.

Merk je dat je kindje wat onrustig drinkt of zijn hoofdje wegdraait, dan zou je even kunnen kijken of er een boertje dwarszit.

Wordt je kindje boos als je stopt met voeden en merk je dat het heel graag verder wil drinken, dan kun je gewoon doorgaan met voeden.

En blijft je je kindje na een voeding onrustig, ook dan kan het zijn dat er nog een (tweede) boertje uit moet.

Rechtop houden

Bij het laten van een boertje kan er soms wat spuug meekomen, zeker als het een harde, krachtige boer is of als je kindje nog erg klein is.

Leg daarom een doekje over je schouder om het eventuele spuug op te vangen.

Hou je kindje rechtop tegen je aan met zijn buikje tegen je borst. Ondersteun het hoofdje en draag je kindje zo hoog dat hij met zijn kin zachtjes op je schouder kan rusten. Wrijf zachtjes over het ruggetje, een beetje kloppen kan ook. Dit is de meest gebruikte methode om een baby te laten boeren.

Laten zitten

Ga lekker zitten met je baby op je ene arm. Ondersteun je baby in de zithouding, terwijl je hem met je andere hand zachtjes op zijn ruggetje klopt. Je kindje zit nu iets voorovergebogen, waardoor de lucht makkelijker los kan komen.

Pas hierbij op dat je je kindje niet teveel voorover buigt. Hierdoor kan er teveel druk op het buikje komen waardoor er ook voeding naar buiten kan komen in plaats van alleen de overtollige lucht.

Liggend op het buikje

Je kunt je kindje ook even op zijn buikje laten liggen. Deze houding kan soms goed helpen om een vastzittend boertje “los te laten komen”. Doe dit niet te snel na een voeding, omdat liggend op de buik de kans groter is dat je kindje gaat spugen.

Sommige kindjes vinden het liggen op de buik erg onprettig. Soms meteen in het begin al en soms na een tijdje. Word je kindje onrustig, pak het dan weer op. Het boertje komt vaak pas vrij op het moment dat je ze optilt. Blijf er altijd bij als je baby op zijn buik ligt.

Let bij de tips hieroven goed op de signalen van je baby. Als je merkt dat hij het onprettig vindt dan kun je beter iets anders proberen.

Als je kindje slaapt

Soms valt je kindje in slaap tijdens een voeding. Als hij normaal gesproken weinig last van krampjes of spugen heeft kun je hem lekker laten slapen.

Sommige kindjes hoeven niet of minder te boeren tijdens de nachtvoeding. Waarschijnlijk slikken zij minder lucht in, bijvoorbeeld omdat:

  • ze niet helemaal wakker zijn tijdens het voeden
  • ze ’s nachts minder afgeleid worden
  • jij in een andere houding voedt (liggend/hangend)

En lucht die niet ingeslikt wordt, hoeft ook niet uitgeboerd te worden.

Heeft hij wel veel last van krampjes of spugen, hou hem dan nog even een tijdje rechtop tegen je aan. Je kindje hoeft niet wakker te zijn om een boertje te kunnen laten. Het komt er in zijn slaap ook wel uit.

Het kan zijn dat je kindje even half wakker wordt zodra het boertje eruit komt. Maar als hij voelt dat hij lekker tegen jou aan ligt, dan is de kans groot dat hij meteen weer doorslaapt.

Als het boeren lang duurt

Duurt het erg lang voordat de lucht vrijkomt, dan kan het zijn dat er gewoon niet zo veel lucht in zijn buikje zit.

Heb je het idee dat er nog wel een boertje uit moet, dan kun je je kindje na de voeding nog een tijdje rechtop bij je dragen in een draagdoek of draagzak.

De meeste kindjes vinden dit heel erg fijn. Moeders ook; zij hebben hun handen vrij en kunnen toch hun baby bij zich houden.

Niet boeren, wel spugen

Soms komt er geen boertje, maar moet je kindje na een voeding wel spugen. Dit kan soms komen door gulzigheid, maar meestal kun je het als volgt voorkomen:

  • Leg je baby niet meteen na het voeden plat neer, maar hou hem nog even rechtop, zodat het eten eerst nog even kan zakken
  • Pas vlak na het eten op met druk op de buik, zoals voorover zitten
  • Beweeg niet te wilt met je baby vlak na een voeding (wilde spelletjes of snel van houding veranderen)

Hoe lang moet je je baby rechtop houden na een voeding?

Na een maand of 6 zul je merken dat je baby steeds minder vaak hoeft te boeren na een voeding.

Flesvoeding en lucht inslikken

Kindjes die flesvoeding krijgen slikken meer en vaker lucht in. Let er bij het drinken op dat het gaatje van de speen niet te groot is. En dat je het flesje ver genoeg kantelt zodat de speen altijd vol melk zit.

Zorg er bij het mengen van de flesvoeding met water voor dat er geen luchtbelletjes ontstaan. In flesvoeding zitten eigenlijk altijd wel luchtbelletjes, maar je kunt dit behoorlijk verminderen door de voeding te roeren in plaats van te schudden.

Borstvoeding

In borstvoeding zitten geen luchtbelletjes. toch kunnen borstgevoede kindjes ook lucht binnenkrijgen tijdens het drinken. Zorg dat je kindje goed bij je borst kan en goed kan aanhappen. Op die manier wordt er zo weinig mogelijk extra lucht ingeslikt.

 

 

Over Moederweb 24 Articles
Veel artikelen op Moederweb zijn samengesteld met behulp van tips, ervaringen en suggesties van andere moeders. Wil jij ook bijdragen aan deze website? Samen weten we meer!

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*