Celia Ledoux – Mama | Samenvatting

Celia Ledoux - Mama

Mama – Goddelijke kleintjes, menselijke moeders van Celia Ledoux is een boek dat heerlijk wegleest. Het boek is te lezen als een persoonlijk verslag van zwangerschap, geboorte en het eerste jaar met een baby.

Celia is heel open en doet op een prettig leesbare manier verslag van deze periode. Tegelijkertijd bevat het boek veel nuttige informatie.

Waarom dit boek?

Celia Ledoux heeft enorm veel boeken gelezen over het moederschap. Hierbij heeft zij zich verbaasd over wat erin stond. Wat ze in de boeken las kwam namelijk vaak helemaal niet overeen met wat zij zelf als moeder in de praktijk meemaakte.

Celia maakt onderscheid tussen 3 soorten boeken:

  • Humoristische boeken – Erg grappig, maar niet erg waardevol als je op zoek bent naar nuttige tips
  • Regeltjesboeken – Betuttelende boeken met regeltjes die, als je ze strikt opvolgt, zouden moeten leiden tot rustige baby’s (alsof er een one-size-fits-all benadering zou bestaan)
  • Wetenschappelijke werken – Interessante onderzoeken, maar moeilijk leesbaar

Celia besloot zelf een boek te schrijven. Een boek dat eerlijk is over het moederschap. Onder andere over de ups en downs die je meemaakt en de marketingtrucs die over je uitgestort worden.

Hiervoor heeft zij ook veel wetenschappelijke artikelen gelezen en vat alles prettig leesbaar samen in haar boek. Hierdoor is het boek erg waardevol, omdat het verder gaat dan andere babyboeken. Met de informatie die zij biedt kun jij als moeder zelf je eigen beslissingen nemen.

Een goed babyboek vertelt volgens haar hoe je baby in elkaar zit maar schrijft je niet de wet voor over wat je precies moet doen. Ze ziet elke band tussen ouder en kind als uniek en vindt dat je als ouder niet anders kunt doen dan je eigen pad te volgen.

Haar advies aan andere moeders: “Hou het simpel en blijf trouw aan jezelf, wees geïnformeerd maar maak het jezelf zo makkelijk mogelijk. De babytijd is pittig, maar tegelijkertijd ook prachtig.”

Over kraamverhalen

Vroeger waren er geen honderden boeken over zwangerschap en moederschap en kreeg je de nodige kennis uit je directe omgeving mee. Je zag andere moeders borstvoeding geven en maakte bevallingen van dichterbij mee. Hierdoor kreeg je alvast een soort voorproefje van wat je te wachten stond en kreeg je mee dat dit soort zaken spannend en moeilijk waren, maar ook magisch en groots.

Tegenwoordig krijgen vrouwen hun informatie voornamelijk via boeken, glossy magazines en tv-programma’s. Deze informatie is vaak erg beknopt en op spanning gericht gemonteerd. Celia vindt het daarom belangrijk dat vrouwen hun complete bevallingsverhaal meer zouden moeten delen.

Door het lezen van bevallingsverhalen krijg je veel nuttige informatie over wat andere vrouwen geholpen heeft op moeilijke momenten en dit soort verhalen geven je een realistischer beeld van het verloop van een bevalling: de kracht- en piekmomenten tegenover de rust- en gevoelsmomenten.

Celia vertelt in het boek over de redenen waarom zij zelf voor een thuisbevalling heeft gekozen. Tegelijkertijd raadt ze je aan om je in te lezen en zelf die keuze te maken waarbij jij je het prettigst voelt. Een bevalling verloopt prettiger wanneer je als moeder rustig bent en je vertrouwd voelt. Waar jij je het meest vertrouwd voelt is een keuze die je, na je goed geïnformeerd te hebben, het beste zelf kunt maken.

De bevalling

Achteraf had Celia zich graag meer ingelezen in hoe een bevalling werkt en verloopt. Ze wilde dat ze meer aan haar vertrouwen in haar lichaam had gewerkt en een vriendin of doula had geregeld die haar goed aanvoelden en op moeilijke momenten tips hadden kunnen geven en hadden kunnen helpen.

Thuis of in het ziekenhuis? Celia vergelijkt haar (thuis)bevallingsverhaal met dat van andere vrouwen in het ziekenhuis, ook haalt ze enkele onderzoeksresultaten erbij.

Celia is van mening dat bevallen een groots en ingrijpend proces is en dat het met respect behandeld hoort te worden, net als de vrouw en de foetus, die erdoor tot moeder en baby worden getransformeerd.

Het liefst gebeurt een bevalling zonder ingrijpen, zonder druk van buitenaf. Een basisvoorwaarde voor bevallen is dat de moeder rust en vertrouwen krijgt op een plek waar ze ongestoord, kalm, en met vertrouwde personen die haar raad en verlichting geven, kan bevallen.

De kraamtijd

In de eerste twee weken na de bevalling ben je druk bezig met het vinden van een nieuw evenwicht. Kraamhulp is echt geen overbodige luxe, pak deze (en andere) hulp met beide handen aan is dan ook Celia’s advies.

“De dag – pardon, het etmaal – is ongepland maar overvol. Elk moment duwt de natuurroutine me een taak in handen. De baby huilt; er wordt verschoond, rondgewandeld, gezoogd, gewiegd, gezongen tot in het holst van de nacht. Ik masseer pijnlijk harde borsten die plots instrumenten zijn, vervang – ajakkes – de kraamverbanden. Er wordt gevreesd voor borstontsteking, huilbaby, verkoudheid, ontaard ouderschap. Ik doe even niets: ouder en kind bekijken elkaar met wederzijdse verbijstering en minstens eenzijdige bewondering. Dan piept ze en begint de hele kraam opnieuw.”

De kraamtijd beschrijft ze heel realistisch als zwaar en mooi tegelijk. In korte tijd ontwikkel je jezelf als moeder en leer je enorm veel bij.

Ze beschrijft leuke en herkenbare anecdotes over huilende baby’s, de eerste keer alleen de deur uit zonder baby en slaaptrucs voor baby en mama.

Ze verbaast zich over het feit dat borstvoeding geven in de eerste 3 maanden veel goedkeurende blikken oplevert, dat je daarna geacht wordt om af te bouwen en dat je na 6 maanden vaak raar aangekeken wordt als je zegt dat je nog borstvoeding geeft. En dat terwijl de borstvoeding net na die 6 maanden juist lekker loopt!

Ook is er volgens haar geen eerlijke voorlichting over de nadelen en gevaren van flesvoeding.

De omgeving

Goedbedoelde raad uit de omgeving is vaak gebaseerd op fabeltjes en kan zelfs schadelijk zijn voor jou en je baby. Denk aan adviezen als “tijd rekken tussen de voedingen” of “laten huilen”. Deze adviezen stammen nog uit de jaren ’50 en houden helaas hardnekkig stand. Ook al is er via wetenschappelijk onderzoek keer op keer aangetoond dat dit soort adviezen erg schadelijk zijn voor baby’s.

Celia vond de volgende boeken heel fijn om te lezen om zo meer over haar kindje te leren:

  • Desmond Morris – Baby – Over hoe baby’s werken en wat hun behoeften zijn
  • Jean Liedloff – Op zoek naar het verloren geluk – verslag van hoe een Amazone-indianenstam met haar baby’s omgaat
  • Sue Gerhardt – Waarom liefde zo belangrijk is – over de achtergrond van de ontwikkeling van je baby en welke enorme invloed jij als moeder hebt

Deze boeken zijn geen handleidingen, maar geven je veel kennis en inzicht in je eigen kindje. Wat je met die informatie doet bepaal je zelf, maar:

“Je besluiten zullen in ieder geval beter onderbouwd en handiger voor jouw eigen situatie zijn dan die van Supernanny of van de bakerpraatjesliga.”

Je kunt nog zo goed van tevoren bedacht hebben hoe je met bepaalde situaties om wilt gaan, maar als het zover is dan voelt datgene wat je bedacht hebt niet goed of je baby reageert totaal anders dan je had verwacht.

De buitenwereld

Celia constateert dat de maatschappij niet echt ingericht is op (moeders met) kinderen. Op veel plaatsen zijn baby’s niet welkom of op zijn minst niet handig.

Ze beschrijft hoe baby’s vroeger veel meer een onderdeel waren van de samenleving en voornamelijk in de buurt van de moeder verbleven. Tegenwoordig wordt er van je verwacht dat je 3 maanden na je bevalling weer gaat werken. Kinderen zijn ook daar niet welkom, dus moet je een oplossing verzinnen.

“Opvang is zelden leuk, en meestal moet het. Onze maatschappij zet ouders onder zware sociale en financiële druk. Na de geboorte moeten ze zo snel mogelijk weer meedraaien als een hamster in een rad, en de baby wordt meegezeuld. Daardoor is er steeds meer opvang nodig.”

“Zelfs in topcrèches blijft babyopvang behelpen. Een paar leidsters, een hoop baby’s. Dat moet verschoond, gevoed, gekleed; veel meer lukt niet. Ze liggen vooral urenlang in wiegen, boxen of wippertjes de uiteindelijke komst van hun ouders af te wachten.”

“Crèchebaby’s zijn vaker wiegendoodslachtoffers en hebben hogere stresshormoonspiegels.”

Ze bespreekt de traditionele rolpatronen, dat het nog steeds vanzelfsprekend lijkt dat moeders de zorg voor de kinderen op zich nemen en in hun handjes mogen klappen als vader dat een keer doet. Hoe ontloop je deze rolpatronen?

Verder vertelt ze heel openhartig wat ze gevoeld en gedacht heeft over alle veranderingen die het krijgen van een kindje met zich meebrengen. Veranderingen in je vrijheid, je carrière en je relatie. Niet allemaal even positief.

Tegelijkertijd beschrijft ze ook dat ze er (inderdaad) heel veel voor terugkrijgt. Hoe het krijgen van een kind haar leven heeft verrijkt, haar kracht heeft gegeven en nog meer vertrouwen in zichzelf.

En verder

Hiermee is deze samenvatting nog niet compleet. De rest van het boek bevat nog een groot aantal tips en herkenbare verhalen over moeheid, handige tips om te besparen op de kosten, omgaan met oma’s, de gevaren van het “laten huilen”-advies, beeldschermtijd, oordelen over poedermelk en borstvoeding en een overzicht van wat zij het eerste jaar allemaal geleerd heeft.

Tenslotte

Aan het eind volgen er nog twee interviews; eentje met Bieke Purnelle, draagconsulente en La LecheLeague-medewerker met als onderwerp “Fabels en weetjes over borstvoeding”. Dit interview geeft heel veel informatie over veel voorkomende problemen (en oplossingen!) op het gebied van borstvoeding.

Het andere interview is met Sue Gerhardt, auteur van het boek “Waarom liefde zo belangrijk is”. Dit interview gaat over emotie en hechting.

Aan eind nog een lijst van interessante boeken om te lezen, handige internetadressen en ook leuk: een lijst met afraders, boeken en series die je volgens haar absoluut niet moet kijken omdat jij en je kindje daar doodongelukkig van worden.

Dit boek is echt een aanrader voor moeders die een realistisch boek willen over het moederschap en tips willen ontvangen die gebaseerd zijn op de praktijk in plaats van op een modelbaby.

Meer lezen

Wil je dit boek graag lezen? Je kunt het hier online bestellen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*