Wat je moet weten over zonnebrandcremes voor baby’s en kinderen

Zonnebrandcreme baby'sDe beste zonnebrandcrèmes voor baby’s en kinderen bevatten geen schadelijke stoffen.

In dit artikel lees je tips over veilig zonnebaden en sluiten we af met een lijst van veilige zonnebrandcrèmes.

Veilig zonnen

Buiten zijn is goed voor jou en je kindje. Onder invloed van zonlicht maakt de huid vitamine D aan.

Intussen weet iedereen ook dat te veel zon schadelijk is voor je huid. Dus wordt er geadviseerd om zonnebrandcrème te smeren. Maar in veel zonnebrandcrèmes zitten schadelijke stoffen. Hoe kun je nou veilig de zon in met je kind?

Alternatieven voor zonnebrandcrème

Voordat we meer vertellen over de verschillende soorten zonnebrandcrème eerst nog wat andere tips om verbranding door de zon tegen te gaan.

Zonnekracht

De zon schijnt het sterkst tussen 11 en 16 uur. Probeer uitjes in de zon dus vroeg in de morgen of aan het eind van de middag te plannen. Op die manier vermijd je al heel veel straling. De ochtend- en namiddagzon zijn ook sterk genoeg om nog wat vitamine D aan te maken. Los van zonnebrandcrème zijn er ook andere dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kind niet te veel zon krijgt.

Kleding

Moet je toch midden op de dag de zon in met je baby? Zorg er dan voor dat hij/zij een zonnehoedje draagt en het liefst ook lichtgekleurde, luchtige kleding die het huidje zo veel mogelijk beschermt. Ook oudere kinderen worden goed beschermd door een zonnehoedje en wat minder blote, luchtige kleding.

Beschermende kap

Veel wandelwagens hebben een kap die tegen de zon beschermt. Ook zijn er losse parasolletjes te koop om de zon tegen te houden.

Wees voorzichtig met grote hydrofiele luiers of andere doeken om de zon weg te houden. Het kan erg snel opwarmen in de kinderwagen of buggy wanneer er niet voldoende frisse lucht bij je kindje kan komen.

UV-pakje

Voor baby’s, maar ook voor oudere kinderen die graag buiten aan het water spelen zijn er speciale uv-pakjes te koop. Deze pakjes drogen snel en beschermen een groot deel van het lichaam tegen schadelijke zonnestralen.

Zonnebrandcrèmes voor baby’s en kinderen

Komt je kindje toch met zijn of haar huid in de zon? Dan is het erg belangrijk om te kiezen voor een goede zonnebrandcrème. Een goede zonnebrandcrème voor kinderen of baby’s voldoet aan de volgende punten:

Minerale filters

Minerale filters liggen als het ware op de huid. Chemische filters trekken in de huid. Minerale filters zijn titaniumdioxide en zinkoxide. Deze laten een wit laagje achter op de huid. Sommigen vinden dit minder mooi, maar bij het insmeren van kinderen is het juist erg handig omdat je precies kunt zien waar je al geweest bent en waar nog niet.

Zonder alcohol

In veel zonnebrandcrèmes zit alcohol. Alcohol irriteert de huid en droogt deze ook uit.

Zonder parfum

Sommige zonnebrandcrèmes ruiken erg lekker dankzij toegevoegde parfums. Er zijn zat mensen die een zonnebrandcreme kiezen op basis van hoe deze ruikt. Maar let er wel op dat parfum de huid kan irriteren en vlekken kan veroorzaken. Parfum is toch iets wat je om die redenen liever niet op de huid van je kindje wilt smeren.

Gevoelige huid of eczeem

Heeft je kindje een gevoelige huid of eczeem? Dan is het extra belangrijk om op bovenstaande punten te letten bij het kiezen van een goede zonnebrandcrème.

De beste zonnebrandcrèmes

In veel zonnebrandcremes zitten ingrediënten verstopt die je liever niet op de huid van je kindje wilt smeren. Zeker niet als je kindje een erg gevoelige huid heeft of last heeft van eczeem. De volgende twee zonnebrandcrèmes voldoen aan alle punten die hierboven genoemd zijn. Deze crèmes zijn ook geschikt voor kinderen met een gevoelige huid of met eczeem.

Lovea

Lovea zonnebrandcremeLovea zonnebrandcreme heeft een beschermingsfactor van 50 en bevat 100% natuurlijke ingrediënten.

Deze zonnebrandcrème werkt op basis van een mineraal filter (titaniumdioxide). Hierdoor trekt deze crème niet echt in de huid maar legt een beschermend laagje om de huid heen.

Deze zonnebrandcreme werkt direct en hoeft dus niet eerst in te trekken.

De gecertificeerde biologische zonnebrand van merken als Lovea Bio en Earth-Line bevatten 100% natuurlijke ingrediënten. Deze producten beschermen je tegen UV-straling zodat je veilig en gezond kunt genieten van de zon.

Lavera

Lavera zonnebrandcremeLavera zonnebrandcreme heeft een beschermingsfactor van 30.

Deze zonnebrandcreme werkt op basis van een mineraal filter (titaniumdioxide) en legt dus een beschermend laagje op de huid in plaats van in de huid te trekken.

Lavera zonnebrandcrème bevat shea-boter, zonnebloemolie en teunisbloem. Deze crème is geschikt voor alle huidtypes, ook voor de gevoelige huid en voor mensen met eczeem.

Deze zonnebrandcrème is ook geschikt voor baby’s.

Zonnebrandcrème voor baby’s jonger dan 6 maanden

Hele jonge kindjes hou je het liefst zo veel mogelijk uit de (directe) zon. Hun huid maakt nog geen melanine aan. Melanine is een pigment wat de huid tegen de zon beschermt.

Een babyhuidje neemt sneller stoffen op dan een oudere huid. Gebruik daarom alleen producten zonder schadelijke stoffen en smeer hele jonge kindjes het liefst zo min mogelijk in. Alleen die lichaamsdelen die echt in de zon komen. Denk hierbij aan het gezichtje (vergeet de oortjes niet),  handjes en eventueel de voetjes. Gebruik ook altijd een zonnehoedje.

Kinderen ouder dan 6 maanden

Smeer elke 2 uur opnieuw. Gebruik minimaal factor 30 en het liefst factor 50. Zorg daarnaast voor een goede zonnebril om hun ogen te beschermen.

Overige tips

Wanneer je de zonnebrandcrème tijdig aanbrengt, dat wil zeggen een half uur voordat je naar buiten gaat, dan is je kindje meteen vanaf de eerste zonnestralen beschermd. Gebruik je een zonnebrandcrème met een minerale filter (zoals de twee crèmes die hierboven vermeld staan) dan werken deze direct. Ze hoeven niet eerst in de huid te trekken.

Ga je een bepaald merk zonnebrandcrème voor het eerst gebruiken? Test dan altijd even op een klein plekje aan de binnenkant van de elleboog om te kijken of er binnen 24 uur geen allergische reactie optreedt.

Spuit zonnebrandspray altijd eerst op je eigen hand en breng het daarna op de huid van je kindje aan. Het inademen van zonnebrandspray is niet goed voor de longen.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*