Babypoep – wat is normaal?

De poep van je baby kan enorm variëren en hangt af van de leeftijd van je kindje en de voeding die hij/zij krijgt.

De eerste dagen

babypoep
Babypoep – “meconium”

Vlak na de geboorte poept je baby “meconium”. Deze poep is erg donker van kleur, een beetje groen-zwart.

Toen je baby nog in je buik zat heeft het veel vruchtwater ingeslikt. Meconium bestaat uit afvalstoffen uit het vruchtwater plus slijm, gal en bloed van je kindje zelf.

Meconium is erg plakkerig, een beetje teerachtig. Je krijgt het moeilijk van de billetjes af. Omdat het huidje van je pasgeboren kindje nog erg teer is kun je de billetjes insmeren met wat vaseline. Hierdoor plakt de poep niet zo vast aan de billen en kun je het makkelijker afvegen.

Het is een vies plakkerig goedje, maar als je kindje de eerste dagen deze donkere, plakkerige poep heeft dan weet je in ieder geval dat de darmpjes goed werken.

Borstvoeding en babypoep

In de eerste dagen na de geboorte maken je borsten veel colostrum aan. Deze melk is extra dik en rijk aan antistoffen. Je kindje zal steeds meer gaan drinken en de poep van je kindje zal na ongeveer 3 dagen steeds wat lichter worden.

Poep van een baby die borstvoeding krijgt is geelbruin van kleur, dun en soms kan het lijken alsof er pitjes in zitten. Dit is normaal.

De poep ruikt iets zoetig. Het stinkt niet zoals poep van volwassenen.

In het begin zal je kindje meerdere malen per dag poepen. Dit wordt langzamerhand minder. Meestal krijgen kindjes uiteindelijk een of meer vaste “poepmomenten” op een dag.

Bij borstvoedingskindjes kan het ook voorkomen dat ze maar heel weinig poepen. Eens per week is geen uitzondering. Dit is normaal en kan geen kwaad, zo lang de poep van je kindje dun is en er makkelijk uit komt.

Voelt je kindje zich niet zo lekker of verandert er iets in het eetpatroon (starten met vaste voeding, minderen van het aantal borstvoedingen)? Dan kan de poep er anders uit gaan zien.

Flesvoeding en babypoep

Geef je flesvoeding (kunstvoeding), dan zal de poep van je kindje dikker zijn dan bij borstgevoede baby’s. Ook zal de geur sterker zijn en meer in de buurt komen van de geur van volwassenenpoep.

Kindjes die flesvoeding krijgen zijn vatbaarder voor verstopping. Heeft je kindje problemen met zijn of haar ontlasting? Vraag dan om advies bij het consultatiebureau.

Wanneer je over wilt schakelen van borst- naar flesvoeding, doe dit dan geleidelijk zodat de darmen van je kindje kunnen wennen. Hiermee verklein je het risico op verstopping (en ook de kans op stuwing).

Vast voedsel en babypoep

Zodra je de eerste hapjes vast voedsel gaat geven zal de poep van je kindje er heel anders uit gaan zien.
De eerste tijd kun je restjes onverteerd voedsel in de luier terugvinden. Dit is normaal.
Zodra je kindje meer verschillende dingen gaat eten zal de poep ook donkerder worden en nog meer gaan stinken, net als poep van volwassenen.
babypoep

Diarree

Het kan gebeuren dat je kindje tijdelijk last heeft van diarree. De poep is dan dunner dan normaal of de hoeveelheden zijn groter. Soms hoor je de poep er echt met kracht uit knallen en als je pech hebt gebeurt dat net tijdens het verschonen…
Kindjes die borstvoeding krijgen hebben minder kans op diarree. Jouw melk voorkomt de groei van bacteriën die diarree veroorzaken.
Kindjes die flesvoeding krijgen zijn vatbaarder voor infectie. Daarom is een goede hygiëne erg belangrijk bij het klaarmaken van flesvoeding.

Oorzaken van diarree kunnen zijn:

 • een infectie
 • te veel fruit/fruitsap
 • voedselallergie/-overgevoeligheid

Geef je flesvoeding en heb je het idee dat je kindje slecht reageert op deze soort voeding? Overleg dan met het consultatiebureau voordat je overstapt. Dit is om andere oorzaken van diarree uit te sluiten.

Soms krijgen tandjes de schuld van diarree. De poep van je kindje kan wel iets veranderen zodra er tandjes doorkomen, maar dit zou geen echte diarree moeten veroorzaken, hooguit iets dunnere poep.

Heeft je kindje diarree? Zorg er dan voor dat hij/zij voldoende drinkt. Baby’s kunnen snel uitdrogen, door diarree raken ze erg veel vocht kwijt.

Verstopping

Krijgt je baby een rode kop wanneer hij poept en moet hij erg steunen en kreunen? Dit is normaal en hoeft geen teken van verstopping te zijn.

Je kindje kan wel verstopping hebben als:

 • het poepen echt pijn lijkt te doen
 • de poep droog is, niet of nauwelijks smeerbaar
 • de poep eruit ziet als konijnenkeutels of 1 grotere harde bal
 • je kindje een harde buik heeft
 • er streepjes bloed in de ontlasting zitten

Kindjes die borstvoeding krijgen hebben minder snel last van verstopping dan kindjes die kunstvoeding krijgen.

Wanneer je flesvoeding met te weinig water aanmaakt dan kan je kindje ook last krijgen van verstopping. Neem eerst de juiste hoeveelheid water en voeg daarna pas het poeder toe.

Tips tegen verstopping:

 • Zorg er altijd voor dat je kindje genoeg te drinken krijgt. Bied het regelmatig aan, ook als je kindje er zelf niet om vraagt
 • Krijgt je kindje al bijvoeding? Geef gepureerde pruim of abrikoos
 • Vermijd bananen en rijst

Oudere baby’s kunnen ook verstopt raken omdat ze hun poep ophouden. Dit kan komen omdat ze een klein scheurtje hebben bij hun anus waardoor poepen pijn doet. Hierdoor komen ze in een vicieuze cirkel terecht, want door hun poep op te houden wordt het harder en zal het uiteindelijk juist meer pijn doen.

Gaat de verstopping niet over, neem dan contact op met je huisarts of met het consultatiebureau.

Groene poep

Wanneer je borstvoeding geeft dan kan groene poep erop wijzen dat je baby te veel voormelk krijgt. Voormelk is de eerste melk die je kindje de eerste minuten krijgt wanneer het aan de borst gaat drinken. Deze melk bevast veel lactose (natuurlijke melksuiker). Deze voormelk blijft minder lang in de maag en daardoor krijgen de darmen veel melk ineens te verwerken.

Daarbij kan het voorkomen dat de ontlasting eruit ziet als schuim, er zitten veel kleine luchtbelletjes in. Je kindje kan daarnaast last hebben van krampjes.

Je kunt dit oplossen door ervoor te zorgen dat je kindje de borst eerst echt helemaal leeg gedronken heeft voordat je de andere borst aanbiedt. Ook kun je de tijd tussen de voedingen wat inkorten. Ook een grote melkproductie kan een oorzaak zijn. Vraag eventueel een lactatiekundige om advies.

Geef je flesvoeding? Dan kan het zijn dat je kindje verkeerd reageert op een bepaald merk flesvoeding. Overleg met het consultatiebureau om eventueel over te stappen op een ander merk.

Bleke poep

Is de poep van je kindje erg bleek? Meld dit altijd even bij je huisarts.

Bronnen

Over Moederweb 24 Articles
Veel artikelen op Moederweb zijn samengesteld met behulp van tips, ervaringen en suggesties van andere moeders. Wil jij ook bijdragen aan deze website? Samen weten we meer!

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*