Baby slaapt te veel

Misschien denkt je: Mijn baby slaapt te veel. Veel jonge ouders maken zich zorgen over het slaapritme van hun baby. Op het internet zijn veel cijfers te vinden of het gemiddeld aantal uur dat een baby slaapt of wakker hoort te zijn. Zij twijfelen daardoor of ze het wel goed doen met het slapen van hun baby. Je moet echter niet vergeten dat deze cijfers slechts gemiddelden zijn: de slaapbehoefte is per kind verschillend.

Pasgeboren baby slaapt te veel

Een pasgeboren baby slaapt gemiddeld wel 16 tot 20 uur per 24 uur. Je kindje zal twee tot drie uur slapen, daarna wordt de baby wakker omdat hij honger heeft. Na ongeveer een uur wakker te zijn geweest valt je kindje dan weer in slaap. Je kindje heeft de eerste drie maanden van zijn leven heel veel energie nodig om te groeien en de hersenen te ontwikkelen. Tijdens de slaap worden er namelijk groeihormonen aangemaakt waardoor je baby groeit. Het is dus heel normaal dat je pasgeboren baby veel slaap nodig heeft.

Van 24-uursritme naar een gezond slaapritme

In de baarmoeder leefde je baby in een 24-uursritme. Er was nog geen verschil tussen dag en nacht in de donkere baarmoeder. Nu je kindje geboren is, zal hij leren dat er een verschil is tussen dag en nacht. Op den duur ontwikkelt je baby een eigen slaapritme en zal hij overdag minder slapen dan ’s avonds. Een pasgeboren baby kan in principe niet te lang slapen. Een pasgeboren baby kan echter niet langer dan 10 uur zonder voeding, dus je zult je kindje wel wakker moeten maken om te voeden.

Baby slaapt meer dan normaal

De vraag is welke hoeveelheid slaap voor een baby normaal is. De cijfers die op internet genoemd worden zijn gemiddelden. De hoeveelheid slaap die jouw kindje nodig heeft is afhankelijk van zijn slaapbehoefte. Net als bij volwassenen verschillen de slaapbehoeftes van baby’s onderling. Sommige baby’s slapen minder dan het gemiddelde, andere baby’s slapen meer. Zolang je baby overdag wanneer hij echt wakker is een gezonde, alerte indruk maakt, hoef je je geen zorgen maken over de hoeveelheid slaap die hij krijgt.

Baby slaapt ineens veel overdag

Wanneer het slaapritme van je kindje opeens verandert, kan er sprake zijn van een sprongetje. Baby’s ontwikkelen zich niet alleen lichamelijk in sprongetjes, ook mentaal moeten er sprongen gemaakt worden. Je baby krijgt heel veel indrukken te verwerken en leert steeds weer nieuwe vaardigheden. Groeien en leren kost energie. Het kan dus voorkomen dat je kindje tijdens een sprongetje een grotere slaapbehoefte heeft. Laat je kindje dan lekker slapen, hij heeft het nodig.

Baby slaapt plotseling veel

Er zijn ook andere, onschuldige factoren waardoor de je kindje plotseling veel gaat slapen overdag. Zo kan een verkoudheid en het feit dat je kindje last heeft van doorkomende tandjes ervoor zorgen dat hij ’s nachts minder goed slaapt. Overdag zal je baby dan tijdelijk vermoeider zijn. Bij warm weer kunnen baby’s ook een grotere slaapbehoefte hebben dan normaal. Wanneer je kindje een gezond gewicht heeft, kun je hem ook gewoon door de voedingstijd heen laten slapen. Je kunt er ook voor kiezen je kindje wakker te maken voor de voeding, maar het is niet noodzakelijk. Tenzij je kindje ondergewicht heeft.

Baby slaapt veel 6 maanden

Je baby kan dus over het algemeen een grotere slaapbehoefte hebben dan gemiddeld. Daarnaast kunnen factoren een tijdelijke oorzaak vormen voor een grotere slaapbehoefte: een sprongetje, verkoudheid, doorkomende tandjes, warm weer. Wanneer je baby 6 maand oud is, is hij toe aan bijvoeding, dit kan ook invloed hebben op het slaapritme van je kindje. De gouden regel is: volg je instinct. Maakt de baby overdag een gezonde indruk, dan hoef je je geen zorgen te maken. Maak je je toch zorgen, dan kun je altijd even contact opnemen met de huisarts of het consultatiebureau. Met de opmerking: “Mijn baby slaapt te veel volgens mij!“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*