Baby kan niet in slaap komen

De baby kan niet in slaap komen wanneer ik hem in bed leg, wat nu? Het kan sommige ouders tot wanhoop drijven. Slechte gewoontes om de baby toch in slaap te krijgen zijn vaak snel aangeleerd. Het aanleren van een gezond slaapritme kost namelijk tijd, energie en doorzettingsvermogen. Bovendien lijkt het doel zo onbereikbaar dat (jonge) ouders de tijd en energie er niet in willen steken. Eigenlijk hebben ze de hoop al opgegeven, terwijl er zeker mogelijkheden zijn wanneer je kindje niet in slaap kan komen.

Baby valt niet zelf in slaap overdag

Het komt vaak voor dat een baby overdag niet wil gaan slapen. Een baby doet zelden de hele dag zonder slaap. Het is de kunst om op tijd de juiste signalen van vermoeidheid te herkennen. Een pasgeboren baby zal zichzelf nog niet in de ogen wrijven, maar wel bijvoorbeeld de ogen wegdraaien. Je kunt je kindje het best op bed leggen wanneer het signalen van vermoeidheid vertoont. Als je te lang wacht kan je kindje over zijn slaap heen raken en moeilijk in slaap vallen.

Baby valt moeilijk in slaap

Wanneer je baby moeilijk in slaap valt en/of doorslaapt, kun je je al snel zorgen maken of je baby wel genoeg slaap krijgt. Slapen is immers erg belangrijk voor pasgeboren baby’s, zij hebben de energie nodig om te groeien en hun hersenen te ontwikkelen. De slaapbehoefte per kindje is echter verschillend. Zolang je kindje overdag een gezonde indruk maakt, hoef je je geen zorgen te maken over een tekort aan slaap.

Mijn baby kan niet in slaap komen! Vanaf welke leeftijd wordt dit zorgelijk?

Baby 6 maanden valt niet zelf in slaap

Wanneer je kindje van 6 maanden oud ‘s avonds nog steeds niet zelf in slaap kan komen of snel weer wakker wordt, kan het goed zijn hem een slaapritme aan te leren. De meeste ouders beginnen hier na een 10-12 weken mee. Het kost wel een paar dagen tot een paar weken voordat je kindje een nieuw slaappatroon aanleert.

Baby zelf in slaap laten vallen

Het grootste probleem bij het aanleren van een gezond slaapritme is het huilen. Baby’s kunnen langdurig hartverscheurend huilen. Het kan zijn dat de baby gewoon aandacht wil en niet moe is, maar het kan ook zijn dat je kindje zich niet veilig en verlaten voelt. Het is in ieder geval wetenschappelijk vastgesteld dat door het huilen het stressniveau van de baby stijgt. Hoe moet je daarmee omgaan als ouder?

Baby leren slapen zonder huilen

Bij het consultatiebureau zullen ze zeggen dat je je kindje 10 minuten moet laten huilen voordat je hem aandacht geeft. De meningen verschillen hierover. Je kunt in ieder geval de verschillende huiltjes van je kindje leren herkennen. Bij gemopper en gedrein hoef je niet direct te gaan kijken. Bij hysterisch gekrijs is troosten het enige antwoord.

Baby 3 weken slaapt alleen in armen

Wanneer je kindje nog erg jong is, zal het geborgenheid bij jou zoeken. Het kan zijn dat je kindje in je armen wel in slaap wil vallen. Er is dan in principe ook niets mis mee om je kindje in jouw armen in slaap te laten vallen. Je baby moet echter wel leren dat slapen iets is wat in zijn eigen bedje gebeurt. Leg je baby dus in bed wanneer hij slaapt. Je zou ervoor kunnen kiezen je kindje in te bakeren, dit kan een gevoel van geborgenheid geven.

Baby in slaap krijgen tips

Er zijn diverse tips om je baby te laten slapen of weer in slaap te krijgen:

  • Slapen doet de baby in zijn eigen bedje, maak geen uitzonderingen
  • Leg je kindje wakker in bed
  • Troost je baby, maar leg hem daarna elke keer weer terug in bed. Blijf dit herhalen totdat hij stil is
  • Inbakeren kan een gevoel van geborgenheid creëren bij pasgeboren baby’s
  • Creëer een (kort) slaapritueel
  • Zorg voor regelmaat
  • Was de baby met lavendelzeep, de geur helpt om in slaap te komen

Vanaf wanneer baby zelf in slaap laten vallen

Het verschilt per baby wanneer ze zichzelf in slaap kunnen laten vallen. Sommige baby’s doen dit vanaf dag 1, andere kindjes hebben er maanden voor nodig om het te leren. Met tijd, energie en doorzettingsvermogen kun je je kindje leren dat zijn eigen bed een veilige plek is om lekker te slapen. En is het gelukkig verleden tijd met “Mijn baby kan niet in slaap komen.”.

Over Moederweb 24 Articles
Veel artikelen op Moederweb zijn samengesteld met behulp van tips, ervaringen en suggesties van andere moeders. Wil jij ook bijdragen aan deze website? Samen weten we meer!

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*