Als jij wel zwanger bent en zij nog steeds niet

Vriendin vertellen dat je zwanger bentJe bent zwanger en je wilt het wel van de daken schreeuwen, zo blij ben je! Maar je (schoon)zus of je beste vriendin is al tijden bezig om zwanger te worden. En het is haar nog steeds niet gelukt…

Hoe vertel je dan dat je zwanger bent? En hoe ga je er verderop in je zwangerschap en na de geboorte mee om?

Vertellen dat je zwanger bent

Je kunt er best wel tegenop zien om aan haar te vertellen dat je zwanger bent. Je wilt dit goede nieuws graag delen, maar je weet van tevoren niet hoe ze zal reageren. Zal ze blij voor je zijn? Vast. Verdrietig omdat het haar nog steeds niet gelukt is? Dat ook.

Met de volgende tips kun je het makkelijker maken voor jullie allebei:

Kies een rustige plek

Vertel het grote nieuws op een rustige plek waar ze de ruimte heeft om (eventueel) emotioneel te kunnen zijn. Liefst niet aan de telefoon, maar in het echt. Liefst bij haar thuis, ze hoeft dan na die tijd niet nog eens naar huis.

Vertel het als eerste één op één en dus niet waar anderen bij zijn. Misschien vindt zij het wel fijn als haar man erbij is.

Zo snel mogelijk

Vertel het zo snel mogelijk aan haar. Zo heeft ze de tijd om aan het idee te wennen en het te laten bezinken. Het is fijn als ze het net even iets eerder weet dan de rest en het daardoor niet van een ander hoort. Ze zal het op prijs stellen dat je rekening houdt met haar gevoelens.

Gun haar haar verdriet

Ze kan verdrietig zijn voor zichzelf en tegelijkertijd blij voor jou. Het is niet óf het één, óf het ander. Wees zelf eerlijk over je gevoel en zeg het als je het moeilijk vindt om haar te vertellen. Door open en eerlijk over je eigen gevoelens te zijn geef je haar ook de ruimte om eerlijk over haar eigen (dubbele) gevoelens te kunnen praten.

Vat het niet persoonlijk op als ze niet meteen blij voor je kan zijn. Of misschien wel heel veel moeite heeft met het nieuws. Dit hoeft niet zo te blijven.

Als het moeilijk valt

Je hoopt natuurlijk dat ze blij voor je kan zijn. En aan de andere kant kun jij haar verdriet ook voelen en zul je misschien samen willen huilen. Maar soms loopt het anders. Als het nieuws dan toch als een bom inslaat, wat doe je dan?

Misschien zal ze het contact met jou tijdelijk vermijden. Toch kun je er beter zo snel mogelijk open over zijn. Je kunt je zwangerschap moeilijk voor haar verborgen houden om haar te sparen. Ze zal ook van anderen de mededeling “ik ben zwanger” te horen gaan krijgen.

Misschien zegt ze zelfs dingen die jou kwetsen. Dat kan moeilijk zijn, maar dit moment is niet het juiste moment om daarop te reageren. Kom er later wel op terug, want zij hoort ook rekening te houden met jouw gevoelens.

En daarna

Hoe het gesprek ook gegaan is, laat het even rusten zodat ze het nieuws kan laten bezinken. Geef haar even de tijd om uit zichzelf contact met jou op te nemen.

Sluit haar gedurende de zwangerschap niet buiten. Deze zwangerschap hoort bij jouw leven en jouw buik zal straks steeds duidelijker te zien zijn, dus je kunt beter niet doen alsof de zwangerschap niet bestaat. Je kunt haar natuurlijk ook gewoon vragen hoe ze het vindt om er met jou over te praten.

Gun jezelf je eigen blijheid! Durf te genieten van je zwangerschap. Jij kunt er niks aan doen dat het bij haar (nog) niet wil lukken.

Het is belangrijk dat ze merkt dat je met haar meeleeft en dat je graag rekening wilt houden met haar gevoel.

1 Reactie op Als jij wel zwanger bent en zij nog steeds niet

  1. Wat een mooi artikel! Het is heel fijn dat je, als je zwanger bent, rekening wilt houden met vrouwen die al heel lang proberen om zwanger te worden.

    Mijn zus wist dat ik al heel lang bezig was. Zij vertelden het grote nieuws op hun housewarming party, midden tussen alle familie en vrienden. Ik voelde echt een enorme klap en kreeg bijna geen adem. De hele terugweg heb ik zitten huilen. Ik denk dat mensen soms niet weten wat voor impact dergelijk nieuws kan hebben op anderen die het al zo lang proberen. Het was fijn geweest als ze ons van tevoren hadden ingelicht! Al snap ik wel dat we dat niet van ze hadden kunnen verwachten.

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*