HPV vaccinatie – Je dochter wel of niet laten intenten?

moederJe dochter wel of niet laten vaccineren tegen HPV? Als je je er al een beetje in verdiept hebt dan kun je het gevoel hebben tussen twee kwaden te moeten kiezen:

Aan de ene kant ben je voorstander van vaccineren. Je wilt jezelf straks niet voor je kop slaan als je dochter baarmoederhalskanker krijgt omdat jij hebt besloten haar niet te laten vaccineren.

Aan de andere kant zijn er ook verhalen bekend over ernstige bijwerkingen na de vaccinatie, dat wil je je dochter absoluut ook niet aandoen.

Kortom: dilemma

En iedereen heeft er wel een mening over, vandaar dat het soms lastig is om nog onderscheid te kunnen maken wat nou echt waar is en wat niet.

Veel informatie

Hou je niet van lappen tekst en kijk je liever video, bekijk dan hieronder de video’s van de uitzendingen van Zorg.nu en Zembla. Hiervoor zijn de journalisten diep in de materie gedoken en worden voors en tegens tegen elkaar afgewogen.

Kritisch Prikken

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) heeft een mooie samenvatting op haar website gezet waarin je precies kunt lezen wat er wel en niet duidelijk is over het HPV-vaccin.

Onduidelijk

Want de website van het RIVM geeft geen duidelijk antwoord op de meeste vragen van ouders. Wat wel duidelijk is is dat het RIVM heel erg graag wil dat het liefst alle meisjes zich laten inenten. Ook al zijn de effecten op de lange termijn nog niet bekend.

En dat maakt ouders ongerust. Ook omdat er inmiddels (wereldwijd) verhalen bekend zijn van meisjes die ernstige bijwerkingen over hebben gehouden aan de HPV-vaccinatie.

Het maakt het heel lastig om een keuze te maken, omdat je niet weet hoe groot de kans is op bijwerkingen of de kans om toch baarmoederhalskanker te krijgen ondanks het vaccin.

Er is namelijk al wel aangegeven dat het vaccin geen 100% bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker. Het biedt slechts bescherming tegen 2 virussen die baarmoederhalskanker veroorzaken. Dus het krijgen van baarmoederhalskanker is nog steeds mogelijk. Ook vrouwen die wel ingeënt zijn zullen nog steeds vanaf hun 30e regelmatig een uitstrijkje moeten laten maken.

Vrije keus

Op zich is het natuurlijk heel mooi dat er een vaccin ontwikkeld is. En dat je er vrij voor kunt kiezen of je je kinderen dat vaccin wilt geven of niet. Maar hoe vrij is die keuze als we in de media alleen bang gemaakt worden voor de gevolgen van het niet-vaccineren, terwijl de verhalen over ernstige bijwerkingen afgedaan worden als bangmakerij?

Anti-vaxxers

Anti-vaxxers is een term die gebruikt wordt om mensen te omschrijven die tegen alle vaccinaties zijn. Dus ook de vaccinaties tegen kinkhoest, tetanus, polio, etcetera.

De afgelopen weken wordt de term anti-vaxxers ook gebruikt voor ongeruste ouders die nog twijfelen. En dat is apart, want veel van deze zogenaamde anti-vaxxers zijn helemaal niet tegen vaccineren. Hun kinderen hebben vaak wel het gangbare vaccinatieprogramma gevolgd. Deze ouders twijfelen alleen aan het nut en aan de veiligheid van de HPV-vaccinatie.

Ook in de medische wereld zijn de meningen verdeeld. Het is namelijk nog helemaal niet bekend hoe goed het vaccin op de lange termijn beschermt tegen baarmoederhalskanker. Een grote groep professionals maakt zich zorgen en vindt dat het vaccin veel te snel is ingevoerd.

Zowel de voor- als de tegenstanders zijn het over het volgende eens: Eigenlijk zijn alle meisjes die zich hebben laten inenten deelnemer in een groot experiment waarvan we nog niet weten wat de uitkomst zal zijn.

Bijwerkingen

Over de bijwerkingen lopen de verhalen nogal uiteen. Het RIVM spreekt alleen over tijdelijke pijn op de plaats waar je geprikt bent. Soms zouden klachten als moeheid, hoofdpijn en misselijkheid voorkomen, maar volgens het RIVM zijn al deze klachten slechts tijdelijk en zijn er geen gevallen bekend van langdurige bijwerkingen.

Zorg.nu

Het zorggprogramma Zorg.nu besteedde in een van haar uitzendingen aandacht aan meisjes die ernstige bijwerkingen hebben ondervonden na het ondergaan van de HPV-vaccinatie.

Het RIVM heeft aangegeven onderzoek te gaan doen naar de bijwerkingen, maar er zijn nu in 2018 nog steeds geen resultaten bekend. Zorg.nu geeft in deze uitzending aan dat deze onzekerheid ervoor zorgt dat een groeiend aantal mensen de prikken niet haalt.

Verhalen in vrouwen- en meisjesbladen

Zembla maakte al in 2008 een uitgebreide uitzending over de HPV-vaccinatie. Deze uitzending kun je hier kijken: https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/het-omstreden-kankervaccin

In die uitzending komt ook aan het licht hoe de farmaceutische industrie, in de periode dat het vaccin geïntroduceerd zou gaan worden, via artikelen in vrouwenbladen geprobeerd heeft de mening van meisjes en moeders te beïnvloeden. De farmaceutische industrie geeft 3-4 keer meer geld uit aan marketing (=reclame) dan aan onderzoek.

Een ex-medewerkster vertelt: “In Nederland is het verboden reclame te maken voor receptgeneesmiddelen. Dus ze gaan vooral reclame maken voor de ziekte onder het mom van voorlichting, mensen bang maken eigenlijk. Vaak wordt het probleem groter gemaakt dan het is.”

De beslissing om het vaccin versneld in te voeren is genomen op basis van informatie van “de industrie”. En je moet maar hopen dat die industrie eerlijke antwoorden geeft.

Wel of geen HPV-vaccinatie?

Het RIVM voert momenteel duidelijk campagne vóór vaccineren. Of het echt werkt weten we pas over 20 jaar. Zolang je niet hebt vastgesteld of het daadwerkelijk baarmoederhalskanker voorkomt en nog niet goed hebt onderzocht hoe het precies zit met de ernstige bijwerkingen die gemeld zijn, dan heb je het nog over een experiment.

Weet jij het al?

Over Moederweb 24 Articles
Veel artikelen op Moederweb zijn samengesteld met behulp van tips, ervaringen en suggesties van andere moeders. Wil jij ook bijdragen aan deze website? Samen weten we meer!

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*