Ben ik zwanger? De eerste zwangerschapssymptomen

moederBen je zwanger of niet? Sommige vrouwen voelen al dat ze zwanger zijn nog voordat een zwangerschapstest dit kan aantonen. Zeker wanneer ze al eerder zwanger zijn geweest. De eerste zwangerschapssymptomen verschillen per vrouw en per zwangerschap.

Heb jij het vermoeden dat je wel eens zwanger zou kunnen zijn en wil je weten of dat wat jij voelt de eerste symptomen van een zwangerschap zouden kunnen zijn?

Onderstaande lijst bevat veel voorkomende zwangerschapsverschijnselen. Elk lichaam is anders en elke vrouw ervaart weer andere zwangerschapsverschijnselen.

Je hoeft dus niet per se alles van onderstaande lijst te voelen wanneer je zwanger bent. Het kan ook gewoon een “gevoel” zijn zonder dat je daar echt de vinger op kunt leggen. En het kan zelfs zo zijn dat je (nog) helemaal niets voelt.

Kortom: de eerste symptomen die kunnen wijzen op een zwangerschap wisselen per vrouw. Hieronder vind je de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen.

Het meest voorkomende teken van zwangerschap is het wegblijven van je ongesteldheid. Mocht je echt zekerheid willen hebben of je zwanger bent of niet? Dan kun je 4 weken na de datum van je laatste ongesteldheid een zwangerschapstest uitvoeren.

Eerste zwangerschapssymptomen

Hieronder vind je de meest bekende eerste zwangerschapssymptomen.

Niet ongesteld worden

Het meest voorkomende symptoom van zwangerschap: je wordt niet ongesteld op de dag dat je normaal gesproken ongesteld had kunnen worden.

Gevoelige, iets gezwollen borsten

Je borsten (en vaak ook je tepels) zijn gevoelig en kunnen wat groter aanvoelen, alsof ze iets opgeblazen zijn en wat meer op spanning staan. Bij aanraking kunnen ze zelfs pijnlijk zijn. Het lijkt op hoe je borsten aanvoelen vlak voordat je ongesteld wordt, maar dan net iets anders.

Vermoeidheid

Ineens ben je een stuk sneller moe. Misschien voel je je bij vlagen ook wel uitgeput, zonder aanleiding. Dit kan heel goed een eerste teken van zwangerschap zijn.

Rugpijn

Hoge rugpijn, lage rugpijn, het kan allemaal voorkomen als eerste symptoom van zwangerschap maar kan ook een teken zijn dat je je rug te veel hebt belast.

Vaker plassen

Je moet vaker plassen, de aandrang om te plassen kan ook zomaar ineens op komen zetten. Dit kan komen omdat je zwanger bent, maar ook omdat je die dag veel hebt gedronken.

Beter ruiken

Ineens ruik je stukken meer en dat is meestal niet zo prettig! Veel geuren kunnen je een misselijk gevoel bezorgen en als je al misselijk was kan je misselijkheid behoorlijk versterkt worden door bepaalde geuren. Deze zijn voor iedereen verschillend, maar wat je aan het begin van de zwangerschap tegenstaat kan nog maanden zo blijven.

Verandering van smaak

Van zwangere vrouwen wordt vaak gezegd dat ze ineens trek krijgen in bijzondere voedselcombinaties, zoals bijvoorbeeld augurken met slagroom. Maar wat veel vaker voorkomt is dat dingen die je altijd superlekker vond je ineens kunnen gaan tegenstaan.

Misselijkheid of overgeven

Men heeft het ook wel eens over “ochtendmisselijkheid”, maar misselijkheid tijdens de zwangerschap kan gedurende de hele dag optreden en beperkt zich dus (helaas) niet tot de ochtend. Meestal komt deze misselijkheid zo rond week 6 opzetten, maar sommige vrouwen krijgen er al eerder last van, al dan niet in combinatie met overgeven.

Meestal trekt deze misselijkheid in de loop van de zwangerschap weer weg.

Lichaamstemperatuur

Je lichaamstemperatuur is iets verhoogd. Wanneer je je temperatuur bijhoudt en deze hoog blijft na de datum dat je ongesteld had moeten worden, dan kan het goed zijn dat je zwanger bent.

Licht bloedverlies

Heb je lichtroze of bruin bloedverlies en is het duidelijk minder of anders dan wanneer je ongesteld bent? Dan kan dit heel goed een innestelingsbloeding zijn. Dit betekent dat je zwanger bent.

Sommige vrouwen zijn bang voor een miskraam wanneer ze licht bloedverlies hebben. Over een beetje bloedverlies zonder hevige buikpijn hoef je je echter geen zorgen te maken.

Lichte buikkramp

Je kunt aan het begin van de zwangerschap een lichte buikkramp voelen, alsof je ongesteld moet worden.

Zwangerschapstest

Herken je een of meerdere symptomen uit bovenstaande lijst en wil je zeker weten of je zwanger bent of niet? Met een simpele zwangerschapstest weet je snel of je inderdaad zwanger bent. De meeste zwangerschapstests geven een betrouwbaar resultaat vanaf de dag dat je ongesteld had moeten worden.

Jouw zwangerschapssymptomen

Wat waren jouw eerste zwangerschapsverschijnselen? Laat het hieronder weten.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*