Babyzwemmen, samen zwemmen met je baby!

babyzwemmenBabyzwemmen is leuk! Samen lekker bezig zijn en tegelijkertijd je kindje laten kennismaken met het warme water. Je hebt er vast wel eens wat van gehoord, maar wat kun je nu precies verwachten tijdens zo’n les? Wat neem je mee? En hoe pak je het aan met omkleden?

Wat houdt babyzwemmen in?

Kennismaken met het water in een groep vaders en moeders met baby’s. Attributen zijn aanwezig. Denk aan plankjes waarop je baby liggend kan drijven, leuke speeltjes of drijvende eilanden waarop de kindjes kunnen zitten of liggen.

De meeste babyzwemlessen duren een half uur. Er worden liedjes gezongen en vaak ook muziek gedraaid. Kindjes die al kunnen zitten mogen zich zittend vanaf de kant in het water laten vallen, in de armen van hun papa/mama. En de baby’s gaan onder water.

Babyzwemmen onder water ?!

Ja, het “onder water gaan” is meestal een vast onderdeel van babyzwemmen. Het klinkt spannend, maar het is juist erg leuk. Baby’s hebben een aangeboren reflex die ervoor zorgt dat ze automatisch hun adem inhouden zodra ze onder water gaan.

Uiteraard ben je niets verplicht en kun je eerst eens kijken hoe andere baby’s dat doen.

Wanneer beginnen met babyzwemmen

Je kunt al heel vroeg beginnen met babyzwemmen. Je baby hoeft niet eerst alle vaccinaties te hebben gehad om te kunnen gaan zwemmen. De beginleeftijd verschilt per cursus. Informeer hiernaar bij een zwemschool bij jou in de buurt.

Uiteraard ga je niet met je kindje zwemmen wanneer hij of zij niet lekker is. De meeste cursussen hebben dan ook een vrijblijvend karakter. Je kunt per losse les betalen of een strippenkaart kopen voor 10 of 12 lessen. Hierbij bepaal je zelf wanneer je komt en hoef je je ook niet af te melden voor een les of deze in te halen op een ander tijdstip.

Warm water

Babyzwemmen wordt gegeven in warm water (meestal rond 32 graden). Dit is dus niet het normale 25-meterbad, de temperatuur die het normale zwemwater heeft is te koud voor baby’s. Veel binnenzwembaden hebben een apart bad met warm water, speciaal voor (o.a.) zwangerschapszwemmen en babyzwemmen.

Chloor

Chloor is niet goed voor de ontwikkeling van de longetjes van baby’s. In de meeste zwembaden zit tegenwoordig dan ook enkel nog de minimale hoeveelheid chloor en wordt het water op andere manieren gezuiverd zoals bijvoorbeeld met zouten.

Kleding, luier en andere tips

Wanneer je met je kindje gaat zwemmen dien je een speciale zwemluier te gebruiken. Deze trek je aan als een broekje en kun je bij het uittrekken aan de zijkanten openscheuren. Daar overheen draagt je kind een zwembroekje.

Voor baby’s heb je verder niks nodig. Voor zwembandjes om de armen zijn ze nog te klein. Je draagt je kindje in het water gewoon bij je. Andere attributen zijn in het zwembad aanwezig.

Verder neem je mee:

  • Een handdoek om je kindje op om te kleden (vaak zijn de aanwezige aankleedkussens nat)
  • Een hydrofiele doek om je kindje mee af te drogen
  • Een schone luier, eventueel een reserveluier
  • Flesvoeding (indien van toepassing) en wat drinken voor jezelf voor na die tijd

Hoe ga je te werk?

Een wandelwagen of maxi-cosi kun je vaak in de gezamenlijke kleedruimte parkeren.

Het is het handigste als je eerst jezelf omkleedt. Wanneer je thuis alvast je zwemkleding aantrekt scheelt je dat weer tijd in het zwembad.

Vervolgens kleed je je kindje om en trek je hem of haar een zwemluier en zwemkleding aan. In kleinere zwembaden kan dit in de grote gezamenlijke kleedruimte. Aankleedkussens zijn vrijwel altijd aanwezig.

In grotere zwembaden kun je je baby ook omkleden in dezelfde ruimte als het (warme) zwembad. Je mag dan de luiertas meenemen.

Wil je graag van tevoren weten waar je je wandelwagen kunt parkeren en je kindje kunt omkleden? Bel dan even met het zwembad. Ze vertellen je graag hoe het bij hen geregeld is.

Na afloop van het zwemmen kunnen jullie je afspoelen in de doucheruimte, hierbij kun je je kindje op de arm houden.

Vervolgens kleed je eerst je baby om en leg/zet je deze in de wandelwagen. Daarna kleed je jezelf om. Oudere kindjes kun je in de tussentijd iets te drinken of een rijstwafel geven. Is je kindje nog te klein om zelf te eten, voed het dan zodra je aangekleed bent, in ieder geval voor je weer naar huis gaat. Zwemmen maakt hongerig!

Het eten/voeden hoeft niet in de kleedkamer. De meeste zwembaden hebben een ruimte waar je rustig kunt zitten om je kindje te voeden en zelf ook wat kunt eten en drinken.

Is babyzwemmen nuttig?

Het is niet per se zo dat kinderen die een cursus babyzwemmen gevolgd hebben eerder hun zwemdiploma halen zodra ze echte zwemles krijgen. Wat wel zo is, is dat ze van jongs af aan in aanraking geweest zijn met water. Hierdoor hebben ze meestal minder last van watervrees. Bovendien leren de oudere kindjes vaardigheden om te overleven mochten ze per ongeluk te water raken. Bijvoorbeeld om zich meteen om te draaien en de kant vast te pakken nadat ze in het water zijn gevallen.

Verder versterkt babyzwemmen de band tussen jou en je kindje doordat jullie samen leuke dingen ondernemen in het water.

Kortom: babyzwemmen is zeker nuttig, maar vooral ook erg leuk!

 

Over Moederweb 24 Articles
Veel artikelen op Moederweb zijn samengesteld met behulp van tips, ervaringen en suggesties van andere moeders. Wil jij ook bijdragen aan deze website? Samen weten we meer!

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*