Je baby buiten laten slapen, wel of niet doen?

Baby buiten laten slapenBuiten slapen voor baby’s wordt steeds populairder. Steeds meer kinderopvangcentra beschikken tegenwoordig over babyslaaphuisjes.

Toch is niet iedereen even enthousiast. Sommigen vinden het maar een raar idee.

Waarom zou je je baby buiten laten slapen?

In Scandinavië wordt het buiten slapen van baby’s aangeraden door het consultatiebureau. In Groningen wordt het buiten slapen ook al door veel ouders toegepast.

Ouders die hun kindje regelmatig buiten laten slapen noemen zelf ook nog de volgende voordelen:

  • Kindjes die buiten slapen zijn minder vaak ziek
  • Baby’s  slapen buiten langer en dieper
  • Kindjes die overdag buiten slapen, slapen ’s nachts ook beter

Veel kindjes vallen in slaap na een wandeling in de wandelwagen. Je kunt deze dan in huis parkeren, maar ook even buiten laten staan.

Veilig buiten slapen

Als je je kindje buiten wilt laten slapen in de wandelwagen, zet deze dan niet in de zon. Babyhuidjes verbranden namelijk heel erg snel. En als je kindje in de schaduw van de kap ligt dan kan het onder de kap al snel erg warm worden.

Buitenslaaphuisje

Babyhuisje
Bron: LutjePotje.nl

Er zijn speciale buitenslaaphuisjes voor baby’s. Deze babyhuisjes lijken een beetje op een konijnenhokje. Het huisje staat op poten zodat de bodem droog blijft.

In het huisje zitten twee raampjes aan de zijkant, waardoor je je kindje kunt zien.

Aan de voorkant zit een deur met fijn gaas, zodat muggen en andere insecten er niet bij kunnen. De sluiting zit aan de buitenkant, zodat je kindje het huisje niet per ongeluk zelf van binnenuit kan openmaken.

Het slaaphuisje heeft een waterdicht dak en wieltjes onder 2 poten, zodat je het makkelijk kunt verplaatsen.

Leg je je kindje in een babyslaaphuisje, let er dan op dat deze niet te warm wordt. De temperatuur kan sterk veranderen wanneer de zon ineens tevoorschijn komt of verdwijnt. Uiteraard check je regelmatig de temperatuur van je kindje.

Kleding

Voor het buiten slapen kun je je kindje hetzelfde aantrekken als wanneer je normaal naar buiten zou gaan in de wandelwagen. Op een warme zomerdag volstaat een dun zomerslaapzakje, bij koud weer heb je je kindje dik ingepakt met een mutsje op, wantjes aan, eventueel een skipakje aan en/of een dekentje erover, soms aangevuld met een kruik.

Veiligheid

Vooral hele jonge baby’s zijn graag dicht bij hun ouders. Let er, zeker in de eerste maanden, goed op dat je geen voedingssignalen mist. Liever je kindje naar binnen halen als het nog sabbelgeluidjes maakt en murmelt, dan pas op het moment dat het al luid aan het brullen is.

Dit kun je makkelijk in de gaten houden door je kindje vlakbij het raam te zetten en je raam open te houden, zodat je elk geluidje kunt horen. Als het koud is kun je het huisje ook goed in het zicht zetten en een babyfoon bij je kindje plaatsen.

Kinderdagverblijf

Vind je het buiten slapen een fijn idee? Op veel kinderdagverblijven hebben ze tegenwoordig ook slaaphuisjes. Je kunt zelf aangeven of je wilt dat ze jouw kindje daarin te slapen leggen of niet. Op de website van Lutje Potje (Gronings voor “kleine baby”) vind je ervaringen van kinderdagverblijven met slaaphuisjes.

Je baby wel of niet buiten laten slapen?

Of je je kindje wel of niet buiten laat slapen bepaal je uiteindelijk natuurlijk helemaal zelf! Probeer eens wat uit en kijk wat goed voelt en waar je kindje het beste op reageert.

Wil je jouw ervaringen met buiten slapen delen? Laat het dan hieronder weten.

Over Moederweb 24 Articles
Veel artikelen op Moederweb zijn samengesteld met behulp van tips, ervaringen en suggesties van andere moeders. Wil jij ook bijdragen aan deze website? Samen weten we meer!

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*